Mis saab õppelaenust, kui üks käendajatest sureb?

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

New York Times kirjutas, kuidas USAs on sagenenud olukorrad, kus õppelaenu käendaja suri või esitas pankrotiavalduse ning laenuandja nõuab laenu päevapealt täies mahus sisse. E24 uuris, mis Eestis käendaja suremisel juhtub.

Suurpankade vastused on veidi erinevad. Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles, et kui õppelaenu käendaja sureb, siis kuulub käendusleping pärimisele nii nagu ka kõik muud käendaja kohustused ja õigused. Teisisõnu on uuteks käendajateks käendaja pärija(d). Pank käendaja surma korral õppelaenu Siilivaski sõnul tagasi ei nõua.

SEB panga eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimase sõnul on seaduse kohaselt tõepoolest käenduskohustus päritav, aga riigi, kes õppelaenude tagasimaksmist garanteerib, ootus on, et käendaja surma korral peab laenusaaja pakkuma uue käendaja või kinnisvaratagatise.

«Tegelikus elus on risk, et korrektselt tagasi makstava õppelaenu korral laenuleping käendaja surma korral üles öeldakse ja laen sisse nõutakse, siiski väga väike,» ütles Messimas.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles