Lugeja küsib: kas taime istutamisel tasub vaadata kuufaase?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sibulapeenar.
Sibulapeenar. Foto: Sille Annuk

«Tean ikka juba nooruspõlvest, et taimede istutamisel lähtuti alati kuufaasidest. Aga mul on tegelikult täiesti meelest läinud, millal siis ikkagi oleks õige aeg taimi maha panna. Mina istutan peenrale sibulaid ja redised,» kirjutas Tarbija24 lugeja.

Vastab Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi aianduse osakonna teadur Ulvi Moor:

Teaduslikust aspektist ei tegutse selle teooria järgi keegi. Ma võin ainult nii palju öelda, et minu kursusekaaslased kunagi – õppisin ise Maaülikoolis – olid Thunide juures praktikal ja nemad tegid seal katseid ja said statistiliselt olulised erinevused, et tõesti kuufaasid mõjutasid taimede kasvu.

Loogiliselt võib järeldada, et kui kuufaasid mõjutavad ookeanide liikumist, siis miks nad ei peaks mõjutama taimede kasvu. Ilmselt nad mõjutavad. Aga kuidas täpselt ja kuna midagi maha panna, seda ma küll ei kommenteeriks.

Thuni kalender on ju üle maailma tuntud ja kes tahab, see jälgib. Agronoomid vaatavad ikkagi eelkõige, et muld oleks märg ja soe ja siis külvavad.

Tean, et hobiaednikest väga paljud jälgivad Thuni kalendrit. Aga seda ongi võimalik teha ainult nendel inimestel, kellel on aega. Üsna sageli on nii, et sul ei ole võimalik just konkreetselt sel ajal taime istutada, kui õige kuufaas on.

Thuni külvikalendri kohta leiad infot siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles