Euroalused saavad nutika tegija käes uue elu

, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroalusest veiniriiul.
Euroalusest veiniriiul. Foto: Erakogu

Ökodisaini ja käsitööga tegeleva sisekujundaja Kristjan Induse käte abil on uue ja hoopis huvitavama elu saanud euroalused, mida muidu kergekäeliselt ära visatakse.

Kristjan Induse sõnul on võimalik euroalustest teha mida iganes. «Kasulik on muidugi teha midagi sellist, mida on ka vaja, sest ebavajalikku on meie ümber niigi piisavalt,» muigab ta, lisades, et üldiselt on euroalused head kasutamiseks millegi lihtsama ja aluse kujust loogiliselt tuleneva või siis millegi suhteliselt robustse valmistamiseks.

Näiteks voodiraami tegemiseks on tema sõnul vaja vaid kaht suurt euroalust. Välimööbli jaoks on need samuti hea ja lihtne valik. Kui terveid aluseid kasutada, valmivad parajalt rasked asjad, mis ei lähe nii kergelt jalutama. «Loomulikult võib ilusaid vuntsitud asju ka teha, aga nendega on palju vaeva,» sõnab Indus.

Mehe sõnul jõudis ta muude disainielementide kõrval euroaluste kasutamiseni loogilist ja loomulikku teed pidi, sest kaubaalused on üks enam kasutatavaid materjaliallikaid taaskasutusprojektides ja ka ise tehes. «Praegu paistab selline vana stiil moes olevat ning kuna trööbatud alused on üks väheseid võimalusi kenasti vanunud materjali saamiseks, siis on neid hea ära kasutada,» selgitab ta.

Milliseid mööbliesemeid aga valminud on ning kui kaua ühe eseme valmimine keskmiselt aega võib võtta? «Teinud olen põhiliselt (diivani)laudu, aga ka pinke ja istmeid, veiniriiuli,» loetleb ta. «Olenevalt silutuse astmest võib ühe eseme valmistamine päris pikalt aega võtta.»

Alus tuleb teha juppideks, puhastada, lihvida, õigesse mõõtu lõigata, veel lihvida ja seejärel alles kokku kruvida. Leida tuleb sobivad jalad või rattad ning need alla kruvida-naelutada ja lõpptulemus lakkida. «Aga võib ka lihtsalt aluse kergelt lihvida ja pingiks muuta. Kõik oleneb tegijast,» räägib ökodisainer.

Tegelikult võib vanu euro-aluseid saada ootamatutest kohtadest, selgitab mees. «Näiteks võib neid leida prügikastide juures vedelemas, vahel annavad mõned kauplused neid ära ka tasuta – enamasti on tegemist taaraga, mis ringleb kaupluste ja ladude vahel.»

Juhul kui on tegemist standardsete EUR- või FIN-alustega, siis neid keegi niisama ära ei anna, kui need pole just päris katkised. Mittestandardsed ongi aga Induse sõnul paremad, sest need pole nii tugevasti kokku naelutatud ja lauad on neil samuti õhemad.

«Mingi mööbli jaoks parajad,» pajatab käsitöökunstnik. «Umbes küttepuu hinnaga saab neid ikka kätte. Uued ja korralikud standardalused võivad maksta kuskil 10 euro kanti.»

Induse tehtust saab aimu kodulehe www.tisain.eu vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles