Nutikas lastetuba pakub mänguruumi

, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NUTIKAD LASTETOAD mahutavad palju, kuid jätavad piisavalt ruumika mängimiseks ja õppimiseks.
NUTIKAD LASTETOAD mahutavad palju, kuid jätavad piisavalt ruumika mängimiseks ja õppimiseks. Foto: houzz.com

Anu Loide on noor ema, kel kodus särasilmne kolmeaastane Anelle. Lastetoas võiks alati rohkem ruumi olla – seepärast soovib Anu leida võimalusi, kuidas tuba huvitavalt, kuid ruumi säästvalt sisustada.

«Kindlasti võiks toas olla põnevust, ruumi ja võimalusi,» selgitab planeeringu stradipositsiooni Anu Loide. «Panipaikasid ja mitmetasandilisust, eraldumisvõimalust ja avarust. Minu laps on nii agar ja liikuv, talle meeldib ronida ja meisterdada, lasta oma fantaasial lennata.»

Ta soovib oma lapsele pakkuda mõnusat ja arendavat lastetoasisustust, kuid kahjuks on meie kaubandusest naise sõnul midagi väga erilist raske leida. «Loodan, et lapse kasvades leian talle sobiva lastetoasisustuse. Praegu vaatame aktiivselt ringi.»

Leia lisaruumi lae alt

Sisekujundaja Kristiina Roosimaa sõnul tasub kasutada ära kindlasti lastetoa kõrgust ja perimeetrit. Kui on piisavalt kõrgust, saab eritellimusmööbli abil ruumi selliselt projekteerida ja lahendada, et kõik – nii optimaalne kõrgus, laius ja nurgad – oleks nutikalt ja praktiliselt ära kasutatud.

Siis on võimalik toa keskele jätta klassikaline mänguruum, mis tähendaks tüüpilise ruudukujulise ruumi puhul kõige mõttekamat ja praktilisemat varianti.

Huvitavaid lahendusi saab ka nii, kui paigutada narivoodite astmetesse sahtlid, samuti on võimalus tekitada lae äärtesse raamaturiiul ja redel, mis sobiks suuremale lapsele, et ta saaks oma raamatuid kätte, ja samas tekitab selline lahendus põnevust ka ruumikujundusse. «Sisseehitatud mööbel aitab maksimeerida ruumi potentsiaali, olgu see siis kõrgus või laius,» selgitab Roosimaa. Ta soovitab võimalikult palju kasutada igasuguseid sahtleid ja panipaikasid, kuhu lapse asjad panna, et vajadusel jääks toa keskel asuv mänguruum täiesti puhtaks.

Roosimaa sõnul on nišid ja süvendid samuti hea lahendus selleks, et toa pindala võimalikult palju vabaks jätta. Hästi läbimõeldud plaan ja paigutus, olenevalt lapse soovidest, vajadustest ja vanusest, aitavad luua süsteemi, kus on asjadel oma koht ning samas piisavalt mängu- ja tegutsemisruumi.

Kindlasti mängib pisikeste ruumide puhul suurt rolli õigete seinatoonide valik ja põrandaviimistlus. Kui on soov maksimeerida avarust ja õhulisust, annavad seda heledamad toonid – aktsenti tasub pigem tuua ruumi aksessuaaride abil, näiteks padjad, kardinad, mänguasjad, fotod ja pildiraamid seintel.

Ruum peab olema kindlasti õhuline ja turvaline ning parajalt privaatne ja hästi valgustatud, et laps ennast seal mugavalt tunneks.

Hea lahendus on näiteks põrandalaegas või põrandaluuk, kuhu lükata kõik oma mänguasjad.

Kardinatele võib eritellimusena lasta õmmelda eri toonides taskud, sest lapsed tahavad ikka oma asju kuhugi peita ja paigutada. «Lastetuba on selline koht, kus tasub lasta fantaasial lennata – lapsed on kõigega, mis teistsugune, rahul!» teab Roosimaa kinnitada.

Leia lahendusi

Sisekujundaja Anneli Saluste soovitab, et juhul kui põrandapinda napib, oleks mõistlik kasutada toas narisid või väljatõmmatavaid voodeid. Väikese ruumi puhul saab voodi viia kõrgemale ning voodi alla planeerida töölaua või panipaigad.

Ka tavavoodi puhul tasuks ära kasutada iga ruutmeetri – voodi alla paigutada näiteks karbid või väljatõmmatavad sahtlid. Kasutada võiks ka seinapinda, sest seinale kinnitatud riiulid jätavad põrandapinna vabaks.

Kui laps on alles mänguasjade eas, võiks lelude hoiustamiseks kasutada mõnd suuremat kasti, mis ühtlasi oleks istepingiks.

Milliseid huvitavaid multifunktsionaalseid mööbliesemeid meil aga pakutakse? «Eesti disainerid on välja töötanud vahva multifunktsionaalse voodi Smart Kid, mille puhul beebivoodi, mähkimisalus ja panipaigad saab hiljem lapse kasvades ümber monteerida lapsevoodiks, kirjutuslauaks ja tahvliks. Lisaks erinevatele kasutusvõimalustele on selle toote puhul plussiks kasutatud naturaalne materjal –vineer ja puit,» sõnab Saluste.

Naise sõnul leiab turult teisegi, samuti Eesti disainerite omatoote – moodulitest kokku pandava süsteemi L.E.S.S, mis võimaldab vajaduste muutumise järgi ruumis mööblit lihtsalt ümber paigutada ning erinevate funktsioonide tarbeks kasutada.

Juhul kui lapsi on ühes toas mitu, tuba on piisavalt suur ja akna asukoht seda võimaldab, nii et mõlemad toapooled saavad loomulikku valgust, võiks kasutada ruumieraldajana lahtist, mõlemalt poolt kasutatavat riiulit, mis küll eraldab, aga ei tekita umbset seina kahe toapoole vahele.

Populaarsed puit- ja vineermööbel

«Lastetubade kujundamisel on järjest enam populaarsust võitmas varem laialdaselt kasutatud melamiinmööbli asemel vineerist ja puidust mööbel. Palju kasutatakse mööbli viimistlemisel värvi või peitsi,» selgitab Saluste, lisades, et populaarsed on ka kleebised ja seinamaalingud.

Kui kleebis on tüdimuse tekkimisel kergesti eemaldatav, siis seinamaalingute puhul tasub suhtuda ettevaatlikult populaarsete multifilmi- ja muinasjututegelaste kujutamisse; nende puhul võib tuba üsna pea vajada uut viimistlust, kui lapsel tüdimus peaks tekkima või multifilmidest välja kasvab.

Ajatu oleks lastetubade kujunduses kasutada horisontaalseid või vertikaalseid triipe, järjest enam kasutatakse ka ruudumustrit, seda kas tapeedina või seinale värvituna, tutvustab Saluste.

Värvitoonidest sobivad beebitubadesse pigem pastelsed ja mahedad toonid, veidi vanemate laste puhul tasuks samuti rahulik taustsüsteem luua ning siis paari erksama tooniga lisada toale aktsenti. Väga populaarsed on valgel taustal lilleornamendid, seda nii tapeetides kui tekstiilides kasutatuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles