Mis on kulunud koodikaardi saatus?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansapangast on alles vaid mälestus, kuid selle koodikaart on jätkuvalt kasutuses.
Hansapangast on alles vaid mälestus, kuid selle koodikaart on jätkuvalt kasutuses. Foto: Lugeja pilt

Kuigi pangad soovitavad oma klientidele turvalisuse kaalustel loobuda koodikaartide kasutamisest, ei sunni nad selle vahetamist seni veel jõuga peale.

Hansapanga logoga internetipanga koodikaart on usinast kasutamisest ära kulunud, mõne koodi numbrid on suisa ära kulunud. «Ma tean, et see kaart pole turvaline, aga kui vähegi võimalik, siis sellest ma ei loobuks. PIN-kalkulaatori eest küsib pank raha ja nutitelefoni mul ka veel ei ole ning digiallkiri tundub kuidagi keeruline,» rääkis üks vanemaealine Tarbija24 lugeja. Praegu ilustavad tema koodikaarti omakäelised täiendused ära kulunud numbrite kohal.

«Koodikaarte kasutavad endiselt paljud kliendid,» tunnistas Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask. Nende pangas saab kulunud koodikaardi tasuta ümber vahetada uue vastu. Kaardi kaotamisel uue väljastamine maksab 1,92 eurot. Siilivase sõnul on koodikaardi kasutajate põhimure see, et nad ei saa üle 200euroseid tehinguid teha. «Tänapäeval oleks palju lihtsam kasutada id-kaarti või mobiil-id’d, neid saab kasutada igal pool (ka mujal kui pangas), alla kirjutada kõik lepingud ja need on ühtlasi ka kõige turvalisemad,» soovitas ta. Samas möönis pangaesindaja, et tagavaraks ja info vaatamiseks on koodikaart siiski täiesti sobiv.

«Märtsikuu seisuga on SEB-l 60 protsenti eraisikuid, kes kasutavad koodikaarti,» selgitas SEB panga pressiesindaja Evelin Allas. Pank kulunud koodikaardi vahetamise eest raha ei küsi. SEB pakub oma klientidele alternatiivina PIN-kalkulaatorit, mille hind on 12 eurot.

Nordea panga klientidest kasutab koodikaarti pooled interneti- ja mobiilipanga kasutajatest. «Nordeas on korduvkasutusega paroolikaartide asemel kasutusel ühekordsed koodikaardid, mistõttu nende kulumisega probleeme tekkida ei tohiks,» rääkis panga pressiesindaja Kadri Kütt. Ta lisas, et võimalike probleemide korral saab klient aga olemasoleva koodikaardi täiesti tasuta uue vastu vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles