Lugeja küsib: kas tööandja peab töötajat teavitama tema jälgimisest?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemusele tuleb anda e-kirjas piisavalt palju infot, et tal oleks lihtne otsustada.
Ülemusele tuleb anda e-kirjas piisavalt palju infot, et tal oleks lihtne otsustada. Foto: SCANPIX

«Kas tööandja peab teavitama töötajat sellest, et ta jälgib töötaja liikumist läbi tööandja poolt töötajale antud töövahendi (mobiiltelefoni)? Kuivõrd selline tegevus on seaduslik? Sama küsimus ka tööandja poolt töö tegemiseks antud auto jälgimise kohta? Kas ta peab töötajat teavitama?» küsib lugeja.

Vastab Tiit Kruusalu METI personaliabist.

Vastavalt töölepinguseaduse § 28 lõikele 2 punkt 11 peab tööandja austama töötaja privaatsust ja kontrollima töökohustuste täitmist viisil, mis ei riku töötaja põhiõigusi.

Minu hinnangul selline varjatud jälgimine ei ole seaduslik, sest Teie privaatsus saab olulisel määral riivatud. Eeldatavalt ei jäta Te tööpäeva lõpus oma ametimobiiltelefoni tööle ja seetõttu on jälgitav ka Teie tööajaväline liikumine.

Teatud tingimustel võib jälgimine olla ka põhjendatud, kui töötaja on sellest teadlik, aga täpsema vastuse saate, kui pöördute oma küsimusega Andmekaitse Inspektsiooni.
 

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles