Mida teha, kui laps nõuab isevalmistatud supi asemel purgisuppi?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purgisuppi võiks rohke veega lahjendada ning lisada sinna veel ise köögivilju juurde.
Purgisuppi võiks rohke veega lahjendada ning lisada sinna veel ise köögivilju juurde. Foto: Erakogu

Portaalis toitumine.ee küsib murelik ema, kuidas meelitada last, kellele väga maitsevad purgisupid, isevalmistatud suppi sööma.

«Olen 1,6-aastase tüdruku ema. Minu laps armastab väga süüa purgisuppe. Minu valmistatud supid talle ei maitse millegi pärast. Sooviks teada, et kas purgisupid on kasulikud või tõesti väga kahjulikud. Samuti sooviks nõuannet, et kuidas saada laps enda valmistatud toitu sööma. Ehk on teatud toidud, mida võiks proovida,» küsib ema nõu.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) ekspert Tagli Pitsi selgitas, et kui laps armastab süüa täiskasvanutele mõeldud purgisuppe (mitte imikutele või väikelastele mõeldud spetsiaalseid toite), siis ilmselt on see tingitud sellest, et purgisupid on suhteliselt tugevalt maitsestatud ning üsna soolased ning laps on juba selliste maitsetega harjunud.

«Teda peaks vaikselt harjutama tagasi väiksema soolasisaldusega toitude juurde. Üheks võimaluseks on esialgu võtta needsamad poe purgisupid, kuid lisada sinna ise veel köögivilju juurde ning lahjendada neid suurema koguse veega kui ette nähtud, et soolasisaldus portsjoni kohta muutuks väiksemaks,» soovitas Pitsi.

See soovitus kehtib tema sõnul ka täiskasvanud inimestele, kes kasutavad poe purgisuppe rohkesti kas ajapuudusest, mugavusest või mõnest muust põhjusest tingituna.

«Teine võimalus on kaasata laps koduste suppide valmistamisse. Nii väike laps ei saa veel koorida-lõikuda, kuid kindlasti saab ta aidata porgandeid või potte ulatada või teha muud kasulikku,» lausus ekspert. «Kui lapsed saavad ise toidu valmistamisel abiks olla, söövad nad üldiselt ka neid toite paremini.»

Maitsestamiseks soovitab Pitsi soola asemel kasutada rohkem erinevaid ürte ja maitsetaimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles