Ämmaemandad saavad rohkem beebipille välja kirjutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue põlvkonna beebipillid, mida peetakse suhteliselt ohutuks.
Uue põlvkonna beebipillid, mida peetakse suhteliselt ohutuks. Foto: Mihkel Maripuu

Tänavu augustist jõustuva määrusega laieneb rasestumisvastaste ravimite ring, mida võivad välja kirjutada ämmaemandad ning mille eesmärk on vähendada aborte.

Arvestades suhteliselt kõrget abortide taset Eestis, on asjakohane teha rasestumisvastaste vahendite kättesaadavus sihtrühmale võimalikult mugavaks, selgub eelnõu seletuskirjast. Rasestumisvastaste vahendite laiem määramisõigus ämmaemandate poolt võib kaasa aidata abortide arvu vähendamisele.

Eelnõu laiendab nende ravimite loetelu, mille retsepti väljakirjutamise õigus on ämmaemandatel ning laiendab nende ravimite loetelu, mida võib üldapteek ämmaemandatele väljastada.

Määruse muutmisega laieneb ämmaemandate iseseisva töö võimalus – ravida lihtsamaid günekoloogilisi ja rasedusega kaasnevaid probleeme. Sellest tulenevalt jääb naistearstidele rohkem aega ja võimalusi keerulisemate patoloogiatega tegelemiseks, mis aitab kaasa naistearstide vastuvõtu- ja ravijärjekordade lühenemisele, järjekordade lühenemine aitab omakorda kaasa patoloogiate varasemale avastamisele ja ravitulemuste parandamisele.

Määruse eelnõu koostamine on tingitud vajadusest täiendada ämmaemanda poolt väljakirjutatavate ja teenuse osutamisel kasutatavate ravimite loetelu, lähtudes praktikas ilmnenud vajadustest teenuse osutamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles