Turvavöö olemasolul tuleb see kinnitada ka bussis

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Go Busi buss.
Go Busi buss. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Mai alguses käivitas maanteeamet koostöös bussiveo ettevõtetega teavituskampaania, mille eesmärk on tuletada meelde, et turvavöö tuleb kinnitada ka ühissõidukites, kus vastav turvavarustus olemas on.

Maanteeameti ühistranspordi osakonna juhataja Ingmar Roosi sõnul on turvavöö kinnitamine autosõidul muutunud Eesti elanike jaoks tavapäraseks rutiiniks, kuid bussides ja muudes ühissõidukites peetakse turvöö kinnitamist ekslikult vähemoluliseks ja vabatahtlikuks.

«Samas on liiklusõnnetusse sattumisel bussis viibival inimesel kinnitamata turvavöö korral sama suur oht eluohtlike vigastuste saamiseks kui sõiduautos,» selgitas Roos.

Sõnumi edastamiseks on maanteeamet tootnud pilkupüüdvad teavituskleebised, mille on enda kasutuses olevatesse turvavöödega varustatud bussidesse lubanud paigaldada 97 bussiveoettevõtet, kes koostööprojektis osalevad. Kleebised peaks bussides nähtavad olema sellest nädalast.

Kampaanias osalemine oli vedajate jaoks vabatahtlik ning sellega kutsuti liituma kõiki sõitjateveo tegevusluba omavaid vedajaid, kelle kasutuses on vähemalt üks turvavöödega varustatud buss.

Üldistest tehnonõuetest lähtuvalt ei ole turvavööde olemasolu nõutav sellistes bussides, milles on kohad ka seisvate sõitjate vedamiseks. Siiski on maanteeamet seisukohal, et sõitjate ohutuse huvides tuleks võimalusel eelistada busse, mis on turvavöödega varustatud. Seda sõnumit levitas maanteeamet ka selle aasta märtsis koolidele saadetud pöördumises, kus juhiti tähelepanu, et kooliekskursioonideks oleks mõistlik valida turvavöödega varustatud bussid.

Muu hulgas on turvavöödega varustatud busside kasutamine seatud kohustuslikuks nõudeks ka kõikide alates 2013. aasta lõpust käivitatud maakonnaliinide vedaja valimiseks läbiviidavatel riigihangetel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles