Šašlõkk sealihast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mari-Liis Ilover

Ilmselt käib ikkagi igalt grillilt vähemalt kord suve jooksul läbi ka vana hea klassikaline sealiha-äädikašašlõkk. Kas just liha äädikat peab saama, on igaühe maitseasi, kuid happel on siiski oma ülesanne - aidata lihakiududel pehmeneda ja suupäraseks saada. Siinses retseptis on äädikas asendatud valge veiniga.

Sea kaelakarbonaadi 1 kg
Õli (ma kasutan siin rapsiõli) 1 dl
Valget kuiva veini 1 dl
2 ratasteks lõigatud sibulat
1 tl (triiki) purustatud pipart
2 tl (triiki) soola
suur peotäis hakitud siledalehelist peterselli
 
Lõika liha umbes 1,5 cm paksusteks viiludeks ja siis tükkideks, nii et nende suurus on umbes 6 x 6 cm. Pigem lapikud tükid kui lihakuubikud. Sega kõik ained omavahel. Oluline on, et liha peab olema enne marinaadiga segamist toasoe ning peale marinaadiga segamist tuleb liha mudida ja muljuda, et teda pehmendada ja aidata maitsetel sügavale lihasse minna.
Sõltuvalt tükkide suurusest tuleks nad vardasse ajada nii, et varras läheb lihast läbi kahest kohast- siis ei jää tükid rippuma ega kõrbema, vaid hoiavad ennast kenasti varda ümber ja küpsevad ühtlaselt.
Sealihašašlõkki tuleb küpsetada gaasigrillil madalal kuumusel vahepeal vardaid keerates kokku umbes pool tundi. See aeg on piisav, et liha saaks pealt ilusa jume ja oleks seest just parajasti küps ja mahlane. Sealiha ei tohiks jääda seest tooreks. Millegagi pintseldada ega määrida vahepeal pole vaja.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles