Valed päikeseprillid on silmadele ohtlikud

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peegeldusvastase pinnakattega päikeseprillide eeliseks on see, et need vähendavad ka silma jõudva ereduse hulka.
Peegeldusvastase pinnakattega päikeseprillide eeliseks on see, et need vähendavad ka silma jõudva ereduse hulka. Foto: Liis Treimann

Nii nagu UV-kiired on ohtlikud nahale, põhjustavad need muutusi ka silmas, mispärast on oluline valida sobivad päikeseprillid.

«UV-kiirgus on silmaga nähtamatu ja neeldub silma rakkudes. Liigne kiirgus kahjustab nii silma sarvkesta, läätse kui ka silmapõhja,» selgitas Qvalitas arstikeskuse optometrist Birgit Vaarandi. Norman-Optika optometrist Marget Vatku tõi välja, et pideva ülemäärase UV-kiirguse silma sattumisel võib tagajärjeks olla sarv- ja võrkkesta kahjustus, silmaläätse tuhmumine ning muud silmahaigused.

Kõige olulisem faktor prilliläätse valikul on UV-kaitse olemasolu. Tume klaas ilma UV-kaitseta on Vatku hinnangul väga ohtlik, kuna silma loomulik kaitsefunktsioon – kissitamine ja pupilli ahenemine – ei hakka tööle. Seetõttu pääseb silma aga märksa enam UV-kiirgust kui ilma päikeseprillideta.

«Eriti oluline on see laste puhul, kelle silmade kaitsevõime on madal: pupill on lai, lääts kristallselge ja lisaks vaatab laps enam ülespoole kui täiskasvanu,» lausus Vatku.

UV-kaitse on üldjuhul olemas enamikul tavalistel läbipaistvatel prilliklaasidel. Vaarandi soovitas silmade tõhusamaks kaitseks valida peegeldusvastase pinnakattega klaasid, mis on ühes UV-kaitsega. «UV-kaitsega klaasid kaitsevad silmi, kuid ei vähenda silma tulevat valgusereduse hulka,» põhjendas ta.

Keerulisem on päikeseprille hankida neil, kel silmanägemisega kõik päris korras ei ole – terava nägemise säilitamiseks ja silmade kaitsmiseks peavad nad hankima optilised päikeseprillid. Optilisi päikeseprille peaks Norman-Optika optometristi Kersti Tuuliku hinnangul kandma eelkõige lapsed ning tundlike või opereeritud silmadega inimesed. Samuti kõik autojuhid.

Tänapäeval on võimalik optilisi päikeseprilliklaase lihvida nii klassikalistesse ehk sirge esipaneeliga kui ka sportlikesse, kumera esipaneeliga prilliraamidesse. «Kumeratesse prilliraamidesse ei saa suure dioptriga klaase paigalda. Mida väiksem ja sirgem raam on, seda soodsam on sinna panna optilisi päikeseprilliklaase,» selgitas Tuulik.

Optilisi päikeseprille saab tellida vahemikus +8,0 kuni –13,00 dioptriat. «Mida suurem on klaaside tugevus, seda suuremad on piirangud prilliraamidele, nagu ka tavaliste prillide puhul,» märkis Tuulik.

Optiliste päikeseprillide ostmisel tehakse valik eri värvi, tumedusastme ja erineva õhendusega klaaside vahel. Klaase on võimalik tellida nii ühevaateliste kui ka mitmevaateliste ehk progresseeruvatena.

Klaasi tooni juures tuleb arvestada, et pruuni ja rohelist värvi klaasid tõstavad kontrastsust, samas moonutavad need veidi värve. Halli värvi klaasid aga vähendavad eredust, kuid ei moonuta värve. Osa toone blokeerivad rohkem sinist valgust, näiteks pronksi- ja vasetoon ning punakaspruun.

Vaarandi sõnul sobivad heledamad toonid hästi ruumis kasutamiseks, näiteks arvutikasutajatele kontrasti tekitamiseks. «On ekslik arvata, et mida tumedam klaas, seda parem UV-kaitse, pigem vähendab tumedam klaas silmade valgustundlikkust,» lisas Vaarandi.

Materjalide puhul tasub teada, et mineraalklaasidega päikeseprillidel on väga hea optiline kvaliteet. Samas on need raskemad ning sobimatud ekstreemspordialade tarvis, kus on vaja klaaside ohutust ja põrutuskindlust. Plastklaase iseloomustab kergus, põrutuskindlus, tänapäeval ka hea optiline kvaliteet.

Enne prillipoodi minekut soovitab Vatku läbi mõelda, milline on prillide otstarve: jalgratturitele sobivad kergete, põrutuskindlate ja vahetatavate plastklaasidega päikeseprillid, mägironijatele see-eest peegelkattega mineraalklaasid, surfaritele aga polariseeritud ja vetthülgava kattega klaasid.

Üks hinnatumaid päikeseprilliklaaside katteid on Kersti Tuuliku sõnul polaroid ehk polariseeritud pinnakate, mis blokeerib siledatelt pindadelt vastupeegelduva valguse. Selliste klaasidega prillid on asendamatud merel ja autoroolis.

Tuuliku hinnangul on väga hea, kui päikeseprilliklaasidel on peegeldusvastane kate klaasi siseküljel – see ei lase klaaside taha sattunud valgusel silma peegelduda. «Peegelklaasidega prillid on väga head eredates tingimustes, nagu näiteks päikesepaistelise ilmaga värskel lumel,» ütles Tuulik.

Optiliste päikeseprilliklaaside sekka liigitatakse ka fotokroomklaasid, mis tumenevad UV-kiirguse ajel õues viibides iseenesest ning muutuvad ruumis jälle peaaegu täiesti läbipaistvaks. Fotokroomi puuduseks on Vaarandi sõnul vähene tumenemine sõidukis olles – teatud tüüpi fotokroomklaasidel on see maksimaalselt 50 protsenti.

Aastaid tagasi trendina levinud tavalistele prillidele pealepandav päikeseprilliklipp pole Tuuliku hinnangul kõige parem lahendus, vaid pigem hädaabinõu. Selle variandi eeliseks on odavus (hind umbes 30 eurot) ning see, et klipid sobivad paljudele prilliraamidele – see on kiire viis oma silmi päikese eest kaitsta.

«Palju õues või autoroolis viibivad inimesed peaksid eelistama optilisi päikeseklaase. Prilliklaaside ja klipi vahel võivad tekkida segavad peegeldused ning üldjuhul pole päikeseprillide klipp valmistatud optiliselt kvaliteetsest materjalist,» arvas Tuulik.

Optiliste prilliklaaside hinnaskaala on lai ja sõltub valitud raamist, kliendi silmavahest ning klaaside omadustest (kas kõvapinnaga, peegeldusvastase kattega, polariseeritud või UV-kiirguse mõjul tumenev). Norman-Optikast saab optilised päikeseprillid kätte alates 89 eurost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles