Lugeja küsib: kas kindlustus saab hüvitiseks auto eest pakkuda üksnes kolmandiku ostusummast?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kuu aega tagasi toimus avarii, kus põhjustaja sõitis keelava fooritulega ristmikule ning põhjustas sellega avarii. Olukorra fikseeris ka politsei. Täidetud said korrektselt ka paberid. Kannatajaks pooleks jäänud sõiduk toimetati enamiku kindlustusseltside poolt koostööpartneriks nimetatud töökotta. Töökoja andmeil ei olnud sõidukit mõtet enam taastada (kokkupõrge oli veoautoga) ja saatsid sellekohased andmed ka põhjustaja kindlustusseltsile,» kirjutab lugeja.

«Nüüd aga õnnetuse põhjustanud veoki kindlustusselts püüab selgeks teha, et ei hüvita rohkem kui 1000 eurot mahakandmisele määratud sõiduauto eest. Kannatajaks jäänud sõiduk sai mõned kuud enne avariid soetatud pea 3000 euro eest. Kindlustusselts aga ei ole nõus ja väidab, et number on ülehinnatud jne. Samasugust sõidukit sellise varustusega aga Eestis rohkem ei olegi. Lihtsalt närvi ajab mustaks juba ning nädalaid pidanud ilma liiklusvahendita hakkama saama. Mida peaks võtma ette? Sellise lahendusega ei luba hing küll rahule kuidagi jääda. Muuhulgas võtab kindlustus igasugu infot Facebook-ist ning märgib, et antud sõidukit on enne ostu ka kasutatud. On siis keelatud tuttavalt sõidukit laenata ning hiljem see ära osta?» küsib lugeja.

Vastab Lauri Potsepp Eesti Liikluskindlustuse Fondist.

Kindlustusandjal on kohustus hüvitada hävinud sõiduki turuväärtus. See, kui palju sõiduki omanik ise sõiduki eest maksis, ei oma tähendust. Teil on kindlustusandjaga vaidlus hävinud sõiduki turuväärtuse üle. Vaidluse lahendamiseks saate tellida eksperthinnangu sõiduki turuväärtuse kohta. Teine võimalus on vaidlustada kindlustusandja otsus kindlustuse vaidluskomisjonis.

Esmalt küsige kindlustusandjalt selgitusi, millele tuginedes kindlustusandja on sõiduki väärtuse määranud. Hinnake, milliste kindlustusandja väidete ja põhjendustega olete nõus ja millistega mitte. Selle põhjal kujundage seisukoht, kas tellite omapoolse ekspertiisi või esitate kaebuse vaidluskomisjonile.

Kui küsimusest õigesti aru saan, on Teie peamine argument see, et ostsite sõiduki oma tuttavalt mõni aeg tagasi 3000 euro eest. Üksnes see argument ei ole piisav sõiduki õige väärtuse tõendamiseks.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles