Millal muutub pistikupesa ohtlikuks?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlenud pistikupesa. Illustreeriv foto.
Põlenud pistikupesa. Illustreeriv foto. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Elektriinsener Vello Viljuse sõnul on koduses elektrimajanduses kõige ohtlikumad pistikupesad, mis pahatihti üle koormatakse.

«Aeg-ajalt peaks ise pistikuid-kontakte kontrollima. Kui juba käega katsudes tunned, et need on soojaks läinud, siis on jama käes. Sellised seadmed tuleb kohe välja vahetada,» rääkis Viljus Kuulutajale. «Samuti igasugused kahtlased iseloomulikud lõhnad: kui neid on juba tunda, tasub katkine asi välja vahetada või kui see käib üle jõu, siis spetsialist kohale kutsuda.»

Viljusel oli hiljuti klient, kes kutsus ta suhteliselt uue elektrisüsteemiga elamisse. Selgus, et harukarp oli praktiliselt söestunud. «Lausa ime, et põlema polnud läinud. Harukarpi peab vahetama ikka elektrik, on kindlam,» soovitas ta.

Pistikupesa «tervis» ei sõltu elektriinseneri sõnul mitte nii palju selle vanusest kui kasutamise intensiivsusest. «Koduses elektrimajanduses ongi kõige ohtlikumad pistikupesad,» märkis ta. «Valgustites ja lülitites on koormus väike, seal pole oht nii suur, kuid pistikupesad koormatakse pahatihti üle, pannes pikendusjuhtme taha mitu võimsat tarbijat korraga.»

Viljus soovitab kriitilise pilguga üle vaadata ka elektrijuhtmestiku. Eriti puumajades või puidust vaheseintega hoonetes. Kui juhtmed on sama vanad kui maja ja maja ise vanem kui vaarisa, siis tuleb need lihtsalt välja vahetada. Kuigi see ei pruugi olla odav lõbu ega lihtne ettevõtmine. «Aga see asi tuleb lõppude lõpuks ikkagi ära teha, sest kas põlenud tare on siis parem,» lausus Viljus. «Vanad juhtmed pole mitte ainult tule-, vaid ka eluohtlikud.»

Turul on tema sõnul ka soss-sepp-firmasid. «Lihtsamate töödega saavad nad ehk hakkama, aga kui jõutakse elektrikilbi kokkupanemiseni, saab tarkus otsa. Kusjuures valesti või ebakvaliteetselt koostatud elektrikilp võib täna-homme näiliselt korralikult töötada, kuid ülehomme põhjustada paksu pahanduse.»

Elektrik teostab töid nii tunni- kui ka tükitöö alusel. «Vanade süsteemide renoveerimisel ei saa tükitööd aluseks võtta, sest iial ei tea ette, milliseid üllatusi võib tulla,» selgitas Viljus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles