Kuidas valida kasvuhoonet

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koduaedadest pole kasvuhooned kuhugi kadunud.
Eesti koduaedadest pole kasvuhooned kuhugi kadunud. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Enne kasvuhoone ostmist või rajamist tuleks kõigepealt läbi mõelda, mida ja kui palju on plaanis selles kasvatada. Soovitusi, kuidas paljude variantide seast õige leida, jagab kasvuhooneid müüv firma Rodoaed.

Asukoht

Kasvuhoone oleks hea paigutada päikeselisele kohale aias, eemale suurtest puudest. Hea suund oleks põhi-lõuna, sest siis saavad taimed maksimaalselt valgust. Suurte puude all on oht, et tuulega võib peale kukkuda mõni suurem oks, samuti koguneb lehti ja muud prahti, mida on tüütu puhastada.

Suurus

Suurust peaks võtma alati varuga. Üldiselt pole ükski kasvuhoone veel tühjaks jäänud, pigem tuleb ruumist puudus. Kahju on sellest, kui valik tehtud ja siis avastatakse, et ikka liiga kitsas. Hobiaednikule oleks parim suurus 10–14 ruutmeetrit. Sellele pinnale mahub valik tomateid, kurke, paprikaid, samuti maitsetaimi ja rohelist. Suuruse ülemist piiri pole. Väga väikeste kasvuhoonete (4–7 ruutmeetrit) juures peab arvestama, et õhk kuumeneb seal kiiremini ning ühtlast niiskust ja temperatuuri on palju raskem hoida. Samuti on väikesed mudelid enamasti liiga madalad mugavaks liikumiseks.

Eluiga

Kasvuhoone eluiga sõltub konstruktsioonist ja kvaliteedist. Enamik üliodavatest kasvuhoonetest puruneb tormidega või lume raskuse all. Korralikud Euroopas toodetud kasvuhooned püsivad paarkümmend aastat ja kauem. Moodsad alumiiniumist konstruktsioonid püsivad väga kaua, raudkonstruktsioon roostetab läbi 5–10 aastaga. Polükarbonaadile antakse tavaliselt 12-aastane garantii, aga see peab vastu palju kauem.

Materjal

Klaaskasvuhoone tekitab küll nostalgiat ja on veidi odavam, aga puruneb kergesti ning vajab rohkem hooldust. Polükarbonaat on taimedele parim, sest hajutab valgust, laseb läbi taimedele vajalikku spektriosa ja hoiab hästi sooja (oluline öökülmade ajal). Polükarbonaat ei purune löögist, on pikaealine, kerge ja lihtne hooldada. Polükarbonaadi paksus võiks olla 6–8 mm. Kuigi väga väikestel kasvuhoonetel kasutatakse ka 4 mm paksust plasti, peaks suuremates kasvumajades alla 8 mm paksust katet vältima, kuna lumi võib selle sisse vajutada.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles