Üheksa peamist valeuskumust alkoholi kohta

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tänavune globaalne sõltuvust tekitavate ainete uuring näitas, et alkohol on maailmas kõige laialdasemalt kasutatav mõnuaine, paraku tunnistab vähem kui 60 protsenti liigtarvitajatest, et ohustab sellega oma elu.

Võib-olla on tegemist joomise sotsiaalse aspektiga – sõpradega koos alkoholi pruukides ei võeta probleemi eriti tõsiselt, kirjutab Huffington Post. USA alkoholi liigtarvitamise ekspert Kenneth R. Warren tõi välja üheksa peamist müüti, mida alkoholiga seoses usutakse.

  1. Sa võid juua ühe alkohoolse joogi ühes tunnis ja ikka autoga koju sõita. Warren hoiatab, et tegelikult kulub näiteks 73-kilogrammisel mehel, kes joob 0,33 liitrit tavalise kangusega õlut, n-ö ainevahetuseks kaks tundi. Enamike inimeste jaoks tähendab see, kui iga tund alkohoolset jooki juua, et nad jäävad aina rohkem purju.
  2. Kui sa tahad, siis sa võid hästi kiiresti kaineks saada. Warren toonitab, et mitte miski ei kiirenda seda protsessi – ei tass kuuma kohvi ega külm dušš. Küll aga võib see anda vale esmamulje, et ollakse muutunud kainemaks, mistõttu tehakse rohkem riskantseid otsuseid.
  3. Kui sa ühe korra alkoholi juues WC-sse juba lähed, siis sa jäädki tualeti vahet käima. Warren selgitab, et kui inimene tarbib alkohol, siis keemiliste protsesside käigus «pigistatakse» rakkudest rohkem vett välja ning seetõttu hakatakse ka rohkem vetsus käima. Küll aga pole vahet, millisel hetkel esimesena tualetti minnakse.
  4. Kõige hullem pohmelus tekib siis, kui enne juua õlut ja siis viina. Warren tõdeb, et pole mingit vahet, millises järjekorras erinevaid jooke juua.
  5. Õllejoomine tekitab õllekõhu. Warreni sõnul võib see kahtlemata õllekõhu tekitada, kuid samasuguse kõhu võib tegelikult saada endale ka ükskõik mida liiga suures koguses tarbides.
  6. Väike õhtune jook aitab paremini magada. Warreni sõnul võib alkohoolse joogi tarbimine lihtsustada magama jäämist, kuid see uni ei ole nii sügav ning seda segab alkoholi tarbimisest tekkinud norskamine.
  7. Pohmelli aitavad vältida nn pohmelusevastased tabletid ja joogid. Warreni sõnul puudub igasugune teaduslik alus, mis toetab väiteid, et need tooted kuidagi aitavad pohmelust ravida.
  8. Kui sööd pärast joomingut hommikul peekonit, muna ja juustu, siis on kõik taas hästi. Warreni sõnul on märksa olulisem see, mida süüakse enne joomist või selle ajal. Kui enne alkoholi tarbimist on korralikult söödud, siis on hiljem märksa parem olla. Uuringud ei toeta ühegi toiduaine mõju pohmeluse leevendamisele pärast joomist.
  9. Alkoholi tõttu pildi eest viskamine ei ole midagi erilist. Warren hoiatab, et need naljakad lood, millest tihti pärast alkoholi liigtarvitamist räägitakse, oleksid teine kord samahästi võinud lõppeda selle inimese surmaga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles