Lugeja küsib: mida teha, kui taks teeb häda ainult tuppa?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksikoer võib peljata ka linnamelu.
Taksikoer võib peljata ka linnamelu. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

«Mul on suur mure, peres kaks koera ja noorim, taks, teeb tuppa nii pissi kui ka kakab. Käime õues ära ja siis tuleb teeb tuppa ikkagi. Oleme proovinud väljas maiusega kiitmist kui häda teeb. Iga 2-3 tunni tagant ta välja viinud. Toas on need kohad, kus häda teinud, vee ja äädika seguga üle käinud. Arstlik kontroll ei leidnud ka midagi. Kas annab veel midagi proovida? Mul on väike beebi, kes kohe hakkab roomama ja pean leidma lahenduse,» kurdab loomaomanik.

Vastab Aliftina Petrova Eesti Kennelliidust.

Midagi häirib väga kõvasti teie koera. See võib olla - teised koerad, kadedus, ei ole piisavalt liikumist ja tegevust, närviline olukord kodus, linnahäälte pelgus jne. Sellepärast koer ei suuda lõdvestuda väljas, sest tema jaoks on seal ohtlik. Proovige hoida koera puuris sel ajal, kui teil ei ole aega teda jälgida.

Kui te näete, et koer kavatseb kodus pissima või kakama hakata, minge temaga kohe välja. Kui ta jõudis seda teha, võib koera karistada, aga just sellel momendil, kui ta teeb oma häda. Karistamine olgu väga lühike, mõni sekund ja kohe välja. Ei tohi tekkida olukorda, et koer hakkab teid kartma. Siis ta «paneb ennast kinni», kuni te rahunete maha või veelgi kauem. Käituge rahulikult ja ainult pissimise momendil võib näidata, et teile ei meeldi koera käitumine just sellel momendil.

Kui teil ei ole võimalust jälgida koera, pange ta puuri. Koeral peab olema kindel jalutamise graafik. Kui ta on hääletundlik, siis pikad aktiivsed jalutamised peavad olema rahulikumal ajal – varahommikul ja hilja õhtul. Ülejäänud ajal olgu lühikesed väljas käimised. Ärge oodake, et koer kohe õpib kodus häda mitte tegema. See õppus kahjuks võib võtta mitu kuud aega.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles