Kohv võib kaitsta silmanägemist

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvitass.
Kohvitass. Foto: SCANPIX

Kohvi joomine võib kaitsta silmanägemise languse eest, selgus hiljutisest Cornelli ülikooli teadlaste uuringust.

Toorestes kohviubades leidub keskeltläbi 7-9 protsenti antioksüdantset klorogeenhapet, millel on mitmeid soodsaid toimeid tervisele, sh kaalu alandavaid ja vererõhku vähendavaid omadusi, vahendab ERRi teadusportaal.

Silma võrkkest on organismi üks metaboolselt aktiivsemaid kudesid, tarbides hapnikku kiiremini kui mistahes teised koed ning just seepärast on võrkkest ka väga vastuvõtlik oksüdatiivse stressi poolt põhjustatud erinevatele haigustele, sh diabeediga kaasnevale retinopaatiale ja glaukoomile, mis võivad viia osalise või ka täieliku nägemiskaotuseni.

Antud uuringus testiti esmakordselt klorogeenhappe mõjusid hapniku vaeguses olevatele võrkkesta närvisõlmerakkudele, tekitati kahjustusi katsehiirte võrkkestale ning uuriti kohvi ekstrakti ja klorogeenhappe toimeid.

Selgus, et nii klorogeenhape kui ka kohvi ekstrakt on võimelised alandama hapnikuvaegusest tingitud võrkkesta närvisõlmerakkude hävimist ning kohvi joomine võib pakkuda soodsaid toimeid, ennetades võrkkesta vananemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles