Luige laadal näeb tänavu ka eksootilisi loomi ja linde

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Raja müüb Luige laadal eksootilisi loomi ja linde.
Peeter Raja müüb Luige laadal eksootilisi loomi ja linde. Foto: Jaanus Lensment

Kuna tänavu pole populaarse Luige suurürituse puhul tegemist pelgalt aianduslaadaga, on ürituse ametlik nimetus hoopis Luige maaelu näituslaat.

Eile ennelõunal käis laadal tihe sagimine. Osteti istikuid, kaeti loomi, söödi šašlõkki ja veedeti niisama mõnusalt aega. Teiste hulgas võis märgata kahte lasteaiarühma, kes suure huviga lindude ja loomadega tutvusid ja Tori hobusega ratsutamist proovisid.

Lisaks Tori hobusele saab laadal ratsutada möödunud aastal Eesti parimaks hobuseks kuulutatud Eesti tõugu hobuse Rennaga ning ponidega. Muhu jaanalinnufarm on aga näitusele välja pannud nii jaanalinnud, emud kui ka kängurud. Ühel kängurul on kõhutaskus pisike beebi, üks känguru aga on albiino.

Peeter Raja Pärnumaal asuvast Raja loomakasvatustalust pakub vaatamiseks muudki silmailu. Näiteks saab kahe euro eest pilti teha koos Taiwani roninastikuga. Raja kasvatab madusid, kilpkonni, papagoisid ja muidki lemmikloomi, laadale on ta aga toonud eelkõige põnevaid linde. Näiteks Hiina söögikohtadest tuttavaid Pekingi parte, kes paljunevad kiiresti ja munevad palju, olles seega head lihalinnud, kuid mitte ainult. «Paljud hakkavad parte pidama selleks, et oma aiamaad tigudest puhtaks saada,» märkis Raja.

Üks kõvemaid sõnu on mehe sõnul Aafrika pärlkana. «Tal on väga hea omadus see, et ta korjab ära aiast kõik puugid. Ta sööb kõiki putukaid, nii et paljud inimesed võtavad ta selleks, et vähendada puugiohtu oma maja ümber.»

Raja pakub veel Ameerikast pärit Araucana kanu, kes munevad helesiniseid mune. «Munapühade ajal ei ole vaja mune värvida, kana munebki sinise koorega muna,» kinnitas ta.

Ülejäänud linnud, keda Raja väljapanekus näeb, nagu näiteks Hollandi valgepea kana, on dekoratiivsed, ning ka hind on neil üpris kopsakas. Näiteks kui Pekingi part maksab 8 eurot, siis dekoratiivsed linnud 40 või 60 eurot. «Neil on hind väga kõrge, aga neid ostetakse. Kes teab, mis on linnu hind, see ostab.»

Põhieesmärk on aga Rajal reklaamida oma nutriakasvatust. «Nutria on universaalne loom – kaduma ei lähe midagi, kõik läheb tarbeks, nii nahk kui ka liha.» Noored nutriad maksavad 15, suured suguloomad 40–50 eurot.

Eduard Sepp Ristemäe talust müüb Luige laadal peamiselt tomati- ja maasikataimi, kuid ka arbuusitaimi. Ehkki praegu võib arbuusi kasvatamine Eesti kliimas tunduda üsna eksootilisena, võrdles Sepp seda viinamarjade kasvatamisega, milles pole siinmail enam ammu midagi uut.

«Tuleb lihtsalt valida õiged sordid, mis meie tingimustes on vastupidavad ja võimelised saaki andma,» märkis ta.

Arbuusi saab Sepa sõnul suvel kasvatada väljas, katteloori all, muul ajal aga kasvuhoones. Ta kinnitas, et kuigi vili ei kasva nii suureks kui soojal maal, võib 1,5-kilose magusa arbuusiga täiesti arvestada.

Maasikataimedest on Ristemäe talul pakkuda nii varajasi kui ka hiliseid sorte, nii et targalt valides võib saaki korjata terve suve. Samuti soovitas Sepp ampelmaasikaid, mis kannavad vilja mitu korda, kuni sügiseni välja.

Hinnad on mehe sõnul tänavu veidi kõrgemad, sest taimede kasvatamiseks vajaminevad substraadid ja küte on läinud kallimaks.

Luige laadal saab osta ka suitsusinki, maitsta ja kaasa osta põnevaid Eesti puuvilja- ja marjaveine, Itaalias mahedalt toodetud maitsestatud oliiviõlisid – muu hulgas näiteks köömne- ja mandariinimaitselist –; huvitavaid lihakastmeid suvise grilli kõrvale ja muud põnevat.


Luige maaelu näituslaat

Näituslaat on avatud

•    laupäeval, 10. mail kl 9–17

•    pühapäeval, 11. mail kl 10–16

•    Luige näituslaat toimub Luige alevikus, Tallinna-Viljandi maantee 7. kilomeetril; auto saab jätta Viljandi maantee äärde jäävale parkimisalale

•    Luigele saab bussidega 116 ja 872 või marsruuttaksoga 219

•    Pilet 5 eurot

•    Õpilane, pensionär 3 eurot

•    Perepilet 12 eurot

Valik hindu:

•    Hispaania maasikas: 2–3 eurot/kg

•    Mustangi talu eestimaine kasvuhoonemaasikas: 4,50 ja 9 eurot/250 g

•    Eestimaised puuvilja- ja marjaveinid (Valtu Vein, Võhu Vein): 4,5–5 eurot/pudel

•    Maoga pildistamine: 2 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles