Selgus lugejate lemmikhommikusöök

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pudruga kiputakse hommikuti liialdama.
Pudruga kiputakse hommikuti liialdama. Foto: Liis Treimann

Tarbija24 üleskutse näitas, et kõige enam hindavad meie lugejad hommikusöögina ikka putru ja võileiba.

Lugejad tõid välja palju erinevaid putrusid: mannapuder, hirsipuder, riisipuder, kaerahelbepuder, odrajahupuder, neljaviljapuder, tatrapuder. Teisalt kujunes rahva lemmikuks võileib. Mainiti ka muna, peekonit, müslit, jogurtit, smuutit, õunakooki, pirukaid, kohvi jm.

«Eelmise päeva õhtusöögist üle jäänud kartulid praetult koos hapukurgiga. Kui on, siis ka eelmise päeva kotletti või sardelli. Kui seda pole, siis mõned võileivad vorsti, juustu või heeringaga. Eriti hea on, kui oled eelmisel päeval ahjus liha küpsetanud, siis saab seda võileiva peale panna. Juurde piimaga kohv või mida iganes keegi joob,» kirjeldati võileivategu.

«Säinas või tursapea. Hea hommikuti lutsutada,» viskas Velts nalja.

Taat tõi tegi koguni elulookirjelduse. «Ärkan. Esimese asjana tass külma vett kõrist alla! Seejärel muna keema. Edasi kohv ja pudruvesi keema. Samal ajal üks supilusikatäis linaseemneõli, mille peale joon värsket sidrunist pressitud leiget sidrunivett ühe tassitäie. Mõnus hapu! Edasi veega keedetud täiskaerahelbepuder, millele lisan ühe supilusikatäie nisukliisid. Maitsestan kaneeliga. Lisaks lisan natuke tatrahelbeid. Mõlemad pudrumaterjalid on Heleni toodang. Kui puder valmis, panen ta kaane alla tõmbama ja valmistan ühe täisterarukkijahust (enamasti Triinu Leib) võileiva, millele määrin taluvõid, panen ühe viilu kanafilee sinki ja kaks viilu juustu. Juustu peale viilutan keedetud muna ning maitsestan selle sinepiga. Edasi puder kaussi, mille peale kas üks viilutatud banaan või hapukas toorpohla (jõhvika) moos (sügisel enda korjatud Kõrvemaa metsadest ja soodest). Pudru ja leiva kõrvale üks tass piimakohvi koos kahe tüki rafineerimata suhkruga. Parim!»

Üks lugeja kirjutas kommentaaridesse veel põhjaliku arvamusavalduse. Tema arvates sõltub Eesti hommikusöök kolmest asjast: aastaajast ja hooajalisest värskest kraamist; perekonna harjumustest ning rahakotist.

Kuid kindlasti on eestlaste hommikusöök tema arvates vaheldusrikas, toitev ja küllaltki rasvane, mis on ka kasulik – rasvad ja süsivesikud tasub kohe hommikul ära tarbida, siis kulutad need päeva jooksul kindlalt ära.

Järgnevalt tõi ta välja kümme toitu, mida eestlane meelsasti hommikuti süüa võib:

  • täisterapuder moosiga
  • omlett (kui on saada nõgest, karulauku, sibulat, spinatit, siis nendega)
  • võileivad kilu vm kalaga
  • kohupiimavorm ja sõrnikud hapukoorega vm kohupiimatoit
  • pannikartulid ja kartulivorm
  • täisterakuklid või muffinid mee või moosiga
  • riis, plov, risotto
  • lihasööjad teevad lihapalle või kotlette või viinereid
  • pannkoogid (magusad või soolased), pärmitaignapannkoogid
  • värsked marjad jogurti ja müsliga

«Kui eestlane peab kolm päeva järjest ühte ja sama toitu sööma, siis ta lihtsalt sureb ära,» usub see inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles