Hambapasta ja päevituskreemide kemikaalid võivad mõjutada meeste viljakust

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambapasta.
Hambapasta. Foto: Sille Annuk

Endokriinset talitlust häirivad kemikaalid sekkuvad kehaomaste hormoonide töösse ja mõjutavad erinevaid protsesse, sh paljunemisfunktsiooni.

Saksa ja Taani teadlased analüüsisid uudse väljatöötatud bioloogilise testimismeetodi abil sadade kemikaalide võimet sekkuda inimese seemnerakkude normaalsetesse funktsioonidesse, vahendab ERRi teadusportaal.

Tulemused näitasid, et mõned kemikaalid, sh päevituskreemides kasutatav 4-metüülbensülideenkamper või hambapastade koostises olev antibakteriaalne aine triklosaan mõjutavad seemnerakkude normaalset toimimist.

Kasutades neid ained kogustes, mis olid sarnased kehavedelikes mõõdetutele, suurendasid nad seemnerakkude kaltsiumi taset ja muutsid nende liikumisvõimelisust, mõjutades ühtlasi ka ensüümide vabanemist, mida on vaja seemneraku tungimiseks munarakku.

Niisamuti muutsid sellised kemikaalid seemnerakke vähem tundlikeks nii progesterooni kui ka prostaglandiinide toimele ning mõjutasid seeläbi viljastamisvõimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles