Leedu keelab esimesena ELis alaealistele energiajoogid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid.
Energiajoogid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Leedu keelab energiajookide müügi kõikidele alla 18-aastastele, viidates tarbimisest tekkinud terviseprobleemidele, ning loodab, et ülejäänud Euroopa Liit järgib nende seatud eeskuju.

Keeld jõustub novembris, kui selle on heaks kiitnud ka parlament, vahendab AFP. Leedu tervishoiuministeeriumi sõnul lõi see Euroopa Liidus pretsedendi.

«Meie uuring näitab, et enamik teisi riike ütleb, et neil on olemas soovitused, kuid mitte keelud,» ütles ministeeriumi ametnik Almantas Kranauskas. «Ma arvan, et see annab teistele riikidele innustust. Paljud neist on siiani kahtleval seisukohal ja neid võivad mõjutada energiajookide tootjad,» lisas ta.

Kranauskas ütles, et osa energiajookide suur kofeiinisisaldus võib viia sõltuvuse ja hüperaktiivsuseni, mõne teadlase hinnangul võib energiajookide tarbimine julgustada noori isegi narkootikume proovima.

Kriitikute sõnul võib see keeld kahjustada leedulaste karastusjookide äri. «On ekslik arvata, et need keelud võivad parandada äritegevust. Selle tagajärjeks on tõsine kaos ja suured kulud,» lausus liberalist ja Leedu eurovolinik Eugenijus Gentvilas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles