Lugeja küsib: millised õigused on mul lapse isa suhtes, kellel on oma pere?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

«Ootan last, kes peaks sündima nelja kuu pärast. Lapse isal on perekond, kuigi abielus ta pole. Seega pole ta praeguse lapse sünnist ega isaks hakkamisest huvitatud. Küll aga olen mina otsustanud, et see laps sünnib ja tal saab olema vähemalt armastav ema. Lapse isa enda sõnul ei soovi ta mind ega veel sündimata last oma ellu ega kavatse temaga mingit tegemist teha. Mis õigused mul on ja mida ma saan teha, kas juba enne või siis alles pärast lapse sündi?» küsib tulevane ema.

«Mees on siiski lapse bioloogiline isa, soovib ta seda või mitte. Ma leian, et igasugu kohustustest ja vastutusest kõrvale hiilimine, elukoha vahetamine ja muu taoline on eelkõige lapse suhtes alandav. Samuti soovin ma, et laps saaks isa perekonnanime. Palun nõu, kuidas, millal ja mida teha ja mis õigused mul ja lapsel on,» küsib ta.


Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.


Teie ja sündiva lapse õigusi ei vähenda kuidagi asjaolu, et lapse isal on ka teine perekond. Kui laps sünnib ja lapse isa ei ole nõus vabatahtlikult lapse isadust omaks võtma, tuleb Teil isaduse tuvastamise nõudega kohtu poole pöörduda. Kui isadus tuvastatakse, omandab lapse isa lapse suhtes kõik perekonnaseadusest tulenevad õigused ja kohustused, sealhulgas õiguse ja kohustuse lapsega suhelda ja kohustuse last ülal pidada.

Lisaks eeltoodule on lapse isal kohustus Teid ülal pidada kaheksa nädalat enne ja kaksteist nädalat peale sündi ning olukorras, mil Te ei ole raseduse tõttu või raseduse või sünnituse põhjustatud tervisehäire tagajärjel või lapse eest hoolitsemise tõttu võimeline ennast ise ülal pidama (ja seda maksimaalselt lapse kolmeaastaseks saamiseni).

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles