Toitumisekspert: jaanilaual olgu rõhk köögiviljadel

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise arengu instituudi toitumiseksperdi Tagli Pitsi sõnul tuleb liha kindlasti süüa, kuid jaanilaual võiks rõhk siiski olla köögiviljadel.

Et vältida hetke ajel ostude tegemist ja kaupmeeste pakkumiste lõksu langemist, tuleks jaanipäeva menüü enne poodi minekut korralikult läbi mõelda, soovitas Pitsi Vikeraadio saatele «Huvitaja» antud intervjuus.

«Mõelge hästi hoolega läbi, kui palju inimesi teil tuleb, mida te üldse peaksite ostma ja pange pigem rõhk igasugustele köögiviljadele, puuviljadele, värsketele salatitele,» ütles ekspert. «Neid on küll juba praegu saada ja päris hea hinnaga.»

Lihaga soovitas Pitsi piiri pidada ja võimalusel valida grillimiseks hoopis kala.

Samuti hoiatas ta juba maitsestatud lihade, dipikastmete jms eest, mis sisaldavad tihtipeale palju soola. Kodus ise liha või siis kala, kastmeid ja salateid maitsestades saab soola üldse välja jätta ja keskenduda ürtidele. Näiteks saab väga hea dipikastme tilli, küüslaugu ja murulauguga maitsestades.

Kindlasti võiks ostunimekirjast maha tõmmata kõiksugused poes müüdavad näksid nagu küüslauguleivad ja kartulikrõpsud.

«Nende soolasisaldus on väga-väga suur ja isegi kui teil on kõht šašlõkist juba pungil täis, aga kartulikrõpsu pakk on käe ulatuses, siis ei saa te enne pidama, kui see on tühjaks söödud,» hoiatas Pitsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles