UV-indeks tõuseb lähipäevil üle ohtliku piiri

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuum ilm paneb inimesi riideid seljast heitma, kuid UV-kiirguse osas tasub olla ettevaatlik. Foto on illustratiivne.
Kuum ilm paneb inimesi riideid seljast heitma, kuid UV-kiirguse osas tasub olla ettevaatlik. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) sünoptik Taimi Paljak prognoosis, et lähipäevil on tõenäoline, et UV-indeks tõuseb üle ohtliku piiri 6-7 juurde.

«Ees on tulemas ilusad päikeselised ilmad ja on täiesti ootuspärane ning reaalne, et UV-indeks on 6-7 ringis,» lausus Paljak Tarbija24-le.

Kui veel 16. mail jäi UV-indeks Eestis alla 5, siis täna mõõtis Tõraveres asuv Tartu Observatoorium päevamaksimumiks 5,2 ning EMHI joonisel nähtub, et UV-indeksi päevamaksimum läheneb päev-päevalt indeksile 6.

UV-indeksit mõõdetakse 11 punkti süsteemis, millest 1 kuni 2 loetakse madalaks ning siis pole vaja end päikse eest kaitsta. Kolm kuni viis on keskmine ja üle kuue kõrge. Väga kõrgeks loetakse UV-kiirgust 8–11, kui on kindlasti vaja oma nahka päikse eest kaitsta.

Ilmaprognoos ütleb, et homme on Tartu kohal osaline pilvisus ning siis võib ka indeks seal piirkonnas natuke madalam olla. Taimi Paljaku sõnul on pilvelaamad ikkagi laiguti ja seetõttu tasub UV-kiirgusega ikka arvestada.

Paljaku sõnul EMHI praegu kõrgema UV-indeksi ootuses hoiatust ei väljasta, kuna see on ootuspärasel tasemel. Sünoptik tuletab meelde, et inimesed peavad olema ettevaatlikud, kuna nende nahk on kevadisel ajal päevitamata ja tundlik ning nad võivad end kergesti kõrvetada.

Hetke UV-indeks sõltub oluliselt päikese kõrgusest ja pilvedest. Öösel, kui päikest pole, on indeks 0. Indeksi päevamaksimum tuleb kohalikul päikesekeskpäeval, mis Eestis suveajas on kella 13.00 ja 13.30 vahel. UV-indeks on kõrge mõne tunni vältel keskpäeval. Vahelduva pilvisuse korral võib hetketi indeks olla kõrge, kuid päevadoos jääb väiksemaks kui selge taevaga.

Eestis seni kõrgeim UV-indeks 8.3 on mõõdetud 2006. aasta suvel. Puhkuseveetjad Vahemere maades, Aafrikas, Kanaaridel jt lõunamaades peavad arvestama, et kõrge päikesega ja veel liivarandadel mere ääres võib UV-indeks olla ka üle 10. Eriti intensiivne on UV-kiirgus kõrgmägedes lumega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles