Milliseid hekikääre valida?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksalõikur ja hekikäärid.
Oksalõikur ja hekikäärid. Foto: Tootjad

Kena heki või ilusa kujuga põõsa-puu saamiseks tuleb neid pidevalt hooldada ja õigesti lõigata ning hea tulemuse saamiseks peab kasutama korralikke tööriistu, millega tagatakse taimede tervis ja ilu.

Kääride valimisest räägib lähemalt Bauhofi kodu ja aia tootejuht Tiina Toodo. Hekikäärid võib tema sõnul jagada laias laastus neljaks: hobi-, standard-, profikvaliteediga ja hekilõikurid.

Hobikäärid on lühema teraga, mis kinnitub otse käepideme külge. Käepide on lihtne ja soodsast materjalist. Terade omavaheline ühendus ei pruugi olla reguleeritava survega.

Tavakasutaja jaoks on parim valik standard kvaliteediga käärid, mille kvaliteetmaterjalist tera on keskmise pikkusega ning vahetatav. Terade vastastikune surve võib olla reguleeritav. Mudelivalikus on tavaliselt ka teleskoop variant.

Profikäärid on omadustelt analoogsed standardkvaliteedile kuid tänu kergemate ning kvaliteetsemate materjalide kasutamisele on toode kergem, kestvam, käepärasem, ent kallim.

Hekilõikureid on nii sisepõlemis- kui elektrimootoriga (kas 220V või akutoitel). Aku toitel töötavate elektriliste hekikääride eeliseks on kasutusmugavus (ei ole vaja juhtmeid vedada), puuduseks aku mahutavus (teha saab ca 30 min pidevat tööd). Laetud akuga saab pügada umbes 20 m hekki korraga.

Kääride valimisel tuleb lähtuda sellest, kui palju tööd on ees ootamas. Üksiku põõsa või puu saab pügatud hobikääridega. Samas 10-meetrise heki jaoks on mõistlikum kasutada standardkvaliteediga tööriista. Suuremahuliste tööde puhul annavad hea tulemuse hekilõikur koos profikääridega.

Head käärid on kerged

Erilisi lisavõimalusi või mugavusi kääridel pole. Kasutusmugavuse osas on kõige olulisem kääride kaal. Juba paaritunnise töö järel annavad tunda profikääride kergemast kaalust ja käepärasusest tulenevad eelised.

Teleskoopvarrega hekikääride eeliseks on suurem jõuõlg (lõikamisel ei ole vaja nii suurt jõudu rakendada) ja lõigatav objekt võib olla kaugemal, puuduseks on suurem kaal.

Veidi erinevad käärid ka oma terade kuju poolest. Nt lehtpõõsa hekki on hea lõigata laineliste või hambuliste teradega, sest need ei lase oksal ära libiseda.

Terade omavahelise kinnituskoha läheduses olev poolkuu kujuline sisselõige on pisut jämedamate okste läbi lõikamiseks.

Hooldus

Pärast iga kasutuskorda tuleb hekikäärid puhastada ja kergelt õlitada (õlise lapiga üle tõmmata). Olenevalt hekikääride kvaliteedist, võiks neid teritada iga 4-5 töötunni järel.

Kui iga kasutuskorra järel kääre korralikult hooldada ja lõigata nendega ainult hekki (mitte traati jne), ei vaja korralikud käärid niipea teritamist. Kui juhtub, et lõigatakse traati vms, siis on soovitav pöörduda teritustöökotta.

Aeg-ajalt tasub kääre õlitada ning hoida neid kuivas kohas.

Nõuandeid heki lõikamiseks

  • Pärast tagasilõikamist saavad põõsad tavaliselt õitsemisel uue hoo sisse. Enamikku põõsaid on soovitav tagasi lõigata kevadtalvel. Miinuskraadid ei tohiks siis langeda enam liiga madalale.
  • Ära koonerda. Parem on lõigata veidi rohkem kui liiga vähe. Vaid otste kärpimisest pole kasu.
  • Hoolduslõikus. Põõsaste hoolduslõikust tehakse järgmiselt: alustuseks eemaldada kuivanud ja surnud oksad. Seejärel jätkata nõrkade, koledasti või valesti kasvanud okste eemaldamist. Pärast seda anna põõsale soovitud kuju.
  • Oks tuleb maha lõigata vahetult uue võrse või oksaharu kohalt. Diagonaaljooneliselt lõigates vähendatakse hallituse ja viiruste tekkimise ohtu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles