Lugeja küsib: kuidas on võimalik lahutada ilma teise poole nõusolekuta?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kas ja kuidas on võimalik lahutada ilma teise poole nõusolekuta? Millised tingimused on selleks vajalikud? Kas on mingi aeg kaua pole koos elatud ühe katuse all? Kas alaealiste laste olemasolul ja ühisvara olemasolul on see üldse võimalik ilma kohtuta?» küsib lugeja.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Kui abikaasad saavad abielu lahutamise osas kokkuleppele, saab abielu lahutada perekonnaseisuasutuses abikaasade ühise avalduse alusel. Kui abikaasad abielu lahutamise osas kokkuleppele ei jõua ehk üks abikaasa ei anna selleks nõusolekut, tuleb lahutada soovival abikaasal pöörduda kohtu poole.

Kui abikaasa esitab kohtule hagiavalduse abielu lahutamiseks, lahutatakse abielu igal juhul – seda ka siis, kui üks abikaasadest sellele täielikult vastu on. On ilmne, et kohus ei saa kedagi sundida abielu jätkama, seega otseselt mingisuguseid konkreetseid tingimusi abielu lahutamine ei eelda.

Nagu eelpool märkisin, saavad abikaasad abielu kohtuväliselt perekonnaseisuasutuses lahutada vaid siis, kui nad on jõudnud kokkuleppele. Pelgalt asjaolu, et abikaasadel on lapsed ja ühisvara, takistuseks ei saa, kuid kui abikaasad ei jõua laste ja ühisvara jagamise suhtes kokkuleppele, tuleb nendes küsimustes siiski kohtu poole pöörduda.

Siiski pean oluliseks märkida, et kõiki neid küsimusi, so abielu lahutamine, laste elukoht/suhtlemiskord ja ühisvara jagamine, ei pea lahendama üheaegselt – näiteks võib vabalt kõigepealt abielu lahutada (kokkuleppel perekonnaseisuametis või kokkuleppe puudumisel kohtus) ja alles peale abielu lahutamist hakata tegelema ühiste lastega seonduvate küsimustega ja ühisvara jagamisega (võib-olla lahenevad viimased kenasti kokkuleppel).

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles