Lugeja mure: kas minu arvuti nuhib minu järel?

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toimetuse poole pöördus lugeja, kes kahtlustab, et tema arvuti tarkvara võtab ühendust Ameerika Ühendriikides asuva arvutiga ning edastab sinna mingeid andmeid. Avaldame allpool lugeja abipalve ning spetsialisti kommentaari.

Lugeja küsib:
Kas Cisco varastab minu andmeid? Iga kord kui arvutisse sisse login, kohe üritatakse ühendust luua kaugarvutiga, mille ip on 239.255.255.250. Uurisin, et kuulub Ciscole, David Meyer San Josest mingi liider seal vms. Kaugport: UDP 1900(ssdp). Peidetud Aceri rakendusse Clearfi (videoplayer ja pildigalerii Aceri arvutites), täpsemalt Clearfi rakendus DMREngine, väljaandja Cyberlink.

Tuvastasin tänu ESET SMART SECURITY 7 tarkvarale, mis alati hoiatab väljuva liikluse eest. «Selles arvutis töötav rakendus üritab luua sidet kaugarvutiga. Kas soovite selle ühenduse lubada?». Kas kustutan selle rakenduse, mis ilmselgelt varastab minu kasutusandeid, millal sisse login, mida järgmisena teen, kuidas olen võrku ühendatud, kes on teenuse pakkuja, milline ruuter, kus klikin?

Siiani peale avastamist olen alati selle blokeerinud, kuid teda ei saa nö jäädavalt blokeerida. ESET reeglit luua ei saa, sest see loa küsimine ilmub alati uuesti. Vahel olen lubanud sideme kaugarvutiga, kuid minu kasutamiskogemusi see ei mõjuta. Sidet üritatakse luua ka siis, kui arvutil internetiühendust polegi, ilmselt see ettevõtte, kes üritab varjata oma IP aadresside identiteeti (asukoht, teenusepakkuja jne), ei seisa minu eesmärkide eest.

Huvitav oleks teada, millistel eesmärkidel, kuidas ja mida nad täpselt koguvad. Huvitav, arvutitootja ise jälitab mind ja ootab usaldust? Tore kokkusattumus - Aceri Ameerika korporatsioon, mille peakorter asub San Jose’s Californias, on üks osa Aceri grupist. Aceri R&D, tehnika, tootmine, turundus USA’s ja Kanadas käib kõik läbi Acer Ameerika korporatsiooni. Huvitav, et CISCO pole isegi Aceri tütarettevõte. Kas tegeletakse andmemüügiga ja äkki asutakse suisa samas ruumis seal Ameerikas?

Nad jälgivad meid kogu aeg ja rohkemgi kui arvata oskame. Nad teavad meie käitumisharjumusi, millal arvuti käivitan ja kuhu suundun seejärel. Olen alati imestanud, et kuidas vahel enda arvuti mikrofon ja kaamera pole kättesaadavad, lahendus on leitud.

Minu arvuti töötab ilma kaugarvutiga ühendamatagi suurepäraselt. Muidugi on ka ESETI (viirusetõrje) juured just Põhja-Ameerikas, kuid tema sõltumatust näitabki see et ta tuvastas väljuva liikluse, millest ka märku andis. Vahel mõtlen, et mis neil nende (minu) andmetega ikka teha on, las koguvad ega see mulle kahjulik ole. Kahjuks koguneb andmeid miljonites ja nendega tehakse rohkemgi kui arvata oskame, iga meie klikk loetakse üle ja tehakse analüüse, toimub pidev andmemüük ja osati võib see tarbijale suurt ohtu kujutada. Enamik mõtlevad, et mis nad minu andmetega ikka teevad, kuid see on viga ja kujutab riski.

Vastab portaali Arvutikaitse.ee peatoimetaja Aare Kirna:
Teadaolevalt pole siiski tegemist millegi pahatahtlikuga. IP aadress 239.255.255.250 ei kuulu mitte kaugarvutile, vaid on kohtvõrgu teenusetuvastusprotokolli (SSDP) vaikeaadress. Kasutatakse seda mitte spioneerimiseks ega CISCO serveritega ühenduse pidamiseks, vaid kohtvõrgus olevate seadmete ja teenuste tuvastamiseks. Ehk kui teil on lisaks arvutile kodus näiteks ruuter, võrguprinter, võrguketas või võrgupõhine meediamängija, leiab teie arvuti need SSDP päringute abil üles ja pakub teile kasutamiseks välja. Samas ei tohiks te ka millestki väga olulisest ilma jääda, kui te nimetatud aadressi poole pöördumise lihtsalt ära keelate.

Cyberlinki rakendused, tõenäoliselt multimeedia mängimiseks mõeldud PowerDVD programm, on tavaliselt paljudesse arvutitesse juba tehases installeeritud ning teile kui kasutajale enamasti ohutud. Konkreetsel juhul üritab antud programm lihtsalt leida teie koduvõrgust väljajagatud meediafaile, mida teile teie arvutis ette mängida. Kui te aga oma arvutiga filme ega DVD-sid ei vaata, on igal juhul mõistlik see programm oma arvutist maha installida. Sama soovitan teha ka kõigi teiste rakendustega, mida te ei kasuta ega kavatse tulevikus kasutada – seda nii arvuti jõudluse (paljud kipuvad taustal töötama ka siis, kui teil neid vaja pole) kui ka kettaruumi huvides. Tasub siiski olla tähelepanelik, et arvuti puhastamise tuhinas midagi vajalikku ei eemaldataks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles