Kanep muutub narkoturul üha kangemaks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaimed
Kanepitaimed Foto: SCANPIX

Suure konkurentsi tõttu on kanepikasvatajad aretanud hübriidtaimi, mis annavad rohkem kanepivaiku ning sisaldavad enam psühhoaktiivset komponenti THC-d.

Täna tutvustas Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskus Lissabonis uut Euroopa uimastiprobleemide aruannet. Aruandes tuuakse muuhulgas välja, et Euroopa kanepiturul on toimunud mitmeid muudatusi.

Kaks tavalist kanepitoodet Euroopa uimastiturul on kanepiürt (marihuaana) ja kanepivaik (hašiš), mida tarvitatakse aastas hinnanguliselt 2000 tonni. Hašiš on enamasti imporditud Marokost.

Marihuaanat kasvatatakse üha enam ka Euroopas ning peaasjalikult isiklikuks tarvitamiseks. Istandusi on leitud kõikidest riikidest, ent kõige enam on leitud tarvitamisega seotud märke Hollandist ja Suurbritanniast, aga ka Belgiast ja Poolast. Igal aastal konfiskeeritakse miljoneid kanepitaimi.

Euroopas tarvitatav marihuaana tuleb sageli Lõuna- ja Ida-Euroopast, näiteks Albaaniast, Bosnia ja Hertsegoviinast, Montenegrost, Serbiast.  Kanep rändab liitu edasi Kreeka, Horvaatia ja Itaalia kaudu. Toodangu kvaliteet on kehv ning näiteks Kreekas segatakse sisseostetud kaupa sageli kodumaisega ja müüakse siis edasi. Ka tegeletakse aktiivselt kasvatamisega Itaalias ja Hispaanias.

Viimaste aastate uuendused kanepitootmises on murettekitavad eelkõige seepärast, et kasvatama on hakatud väga kõrge THC-sisaldusega (kanepi psühhoaktiivne toimeaine) ja madala CBD-sisaldusega (antipsühhootiline toimeaine) taimi. Sellisele järeldusele on teadlased jõudnud Maroko istandusi uurides.

Selle tulemusena toodab Maroko nüüd palju enam hašišit ning toodang muutub üha levinumaks.

«Olen väga mures, et tänapäeva Euroopas kasutatavad uimastid võivad tarvitaja tervisele olla veelgi kahjulikumad kui vanasti,» kommenteeris fakti Euroopa Liidu siseasjade volinik Cecilia Malmström. Ta lisas, et Euroopa õiguskaitseasutused on ühe enam silmitsi asjaoluga, et väikesed ja kergesti transporditavad pulbriga pakikesed võivad sisaldada mitut tuhandet üksikut annust.

2012. aastal oli THC sisaldus umbes 3 kuni 14 protsenti. Maksimaalne avastatud THC sisaldus on 46 protsenti.

Eestis noori tarvitajaid palju

Kanepiturule on uue mõõtme andnud ka sünteetiliste kannabinoidide turuletulek. Enamik pulbrina levinud sünteetilisi kannabinoide on toodetud Hiinas, kust neid eksporditakse  suures koguses. Euroopa Liitu jõudnuna segatakse kemikaalid tavaliselt rohttaimepuruga või pihustatakse neid purule ja pakendatakse seaduslike uimastitena müügiks internetis. Näiteks teatasid mullu esimesel poolaastal 18 riiki sünteetiliste kannabinoidide konfiskeerimisest.  Suuremas koguses konfiskeeriti neid Hispaanias (20 kg), aga ka Soomes (7 kg).

Seirekeskuse direktor Wolfgang Götz kinnitas, et sünteetilised kannabinoidid üritavad turul oma kohta leida. Paljud uued uimastid on ka odavamad, ent Götzi hinnangul on pigem tarvitaja jaoks oluline uimasti efektiivsus. «Otsitakse uusi asju, mis on efektiivsemad.»

Ligi 73,6 miljonit eurooplast on kanepit tarvitanud vähemalt korra elus ja 18,1 viimase aasta jooksul. Viimase aasta jooksul tarbis kanepit 14,6 miljonit noort eurooplast vanuses 15 kuni 34.

Eestis on viimase aasta jooksul tarvitanud kanepit 13,6 protsenti inimestest vanuses 15 kuni 34. Veel suurem tarvitajate osakaal on Tšehhis (18,5 protsenti), Taanis (17,6 protsenti), Prantsusmaal (17,6 protsenti) Hispaanias (17 protsenti) ja Madalmaades (13,7 protsenti).

Oma elu jooksul on 24 protsenti Eesti kooliõpilastest vanuses 15 kuni 16 kanepit juba proovinud. Kõige kõrgem on sama protsent Tšehhis, kus kanepit on proovinud pea pooled lapsed (42 protsenti), kõige madalam Norras (5 protsenti).

Kanepi ühe grammi hind Euroopa turul on 5-25 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles