Hilisõhtused töökirjad panevad produktiivsusele põntsu

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui arvad, et hilja õhtul viimastele töömeilidele vastamine aitab sul rahulikumalt magada, siis võid rängalt eksida. Värsked uuringud näitavad, et nutitelefoni kasutamine kirjadele vastamiseks pärast kella 9 õhtul viis suurema väsimustunde ja kehvema keskendumisvõimeni järgmise tööpäeva hommikul.

Esimeses uuringus võtsid Florida, Michigani ja Washingtoni ülikoolide teadlased vaatluse alla 82 keskastme- või tippjuhti, kes osalesid samaaegselt ka MBA õppes. Neid küsitleti 10 päeva jooksul esimese asjana hommikuti ning siis hilja õhtul. Osalejate vanus oli erinev, kuid umbes pooled neist olid 31- kuni 40-aastased, kirjutab fastcoexist.com.

Teises uuringus osales aga 161 erinevate valdkondade töötajat.

Mõlemal juhul leidsid teadlased, et nutitelefoni kasutamist – võrrelduna teiste tehnoloogiatega  - võib seostada unehäirete ja ka sellega, et järgmisel päeval ei suudeta tööle korralikult keskenduda. 

Teadlastel on selliste tulemuste selgituseks mitu teooriat. Esimene on seotud sellega, et meil kõigil on piiratud hulk energiat ja keskendumisvõimet, ja kui me end lõputult piitsutame ja kontrollime (tehes hiliste öötundideni veel sisuliselt tööd, mis sest, et kodustes tingimustes ja nutitelefoni kaudu, mitte arvuti taga), siis saavad need varud lithsalt otsa. Kui õhtune lõõgastus jääb vahelt ära, ei suuda me järgmisel päeval enam keskenduda, ning tekib soov arvuti aknast välja visata ja kuskile kaugele ära minna.

Teise hüpoteesi kohaselt segavad nutitelefonid ise meie ööund. Paljud inimesed on harjunud magades telefoni pea lähedal hoidma ning kui saabub uus sõnum või mis tahes teavitus, telefoniekraan vilgub ja võib-olla telefon isegi vibreerib. Isegi, kui me seepeale üles ei ärka, võivad sellised signaalid häirida meie unetsüklit. Kehva kvaliteediga uni tähendab omakorda madalamat glükoositaset ja aeglasemat ainevahetust ajukoore eesmises osas – piirkonnas, mis on seotud enesekontrolliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles