Mida teha Kaukaasia lavašist?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljapirukad.
Köögiviljapirukad. Foto: Leibur

Eesti poeriiulitel on mitmeid eri sorte lavašše, millest saab kerge vaevaga suupisteid teha. Ideid Leiburi Kaukaasia lavaššide kasutamiseks annab Ragne Värk.
 

Köögiviljapirukad viiele

5  Kaukaasia lavašši
1 punane sibul
150 g porgandit
150 g (2 tk) kartulit
50 g kapsast
2 austrikastet
soola, pipart

Viiluta sibul õhukeseks ning pane pannile küpsema. Riivi jämedalt porgand, kartul ja kapsas ning lisa pannile sibula juurde. Küpseta pannil seni, kuni porgand on pehmenenud, aga ikka veel kergelt krõmps. Lisa austrikaste ning vajadusel maitsesta. Aseta täidis lavaššidele keer koheselt rulli. Serveeri.

Suupisterullid gruusiapärase munasalatiga

6  Kaukaasia lavašši
4 keedetud muna
50 g toasooja võid
2 sl adžikat
2 sl peterselli, peeneks hakituna
2 sl koriandrit, peeneks hakituna
1 sl linaseemneid
soola - pipart
Salatilehti

Haki munad ning sega kokku võiga. Lisa adžika, maitserohelised, linaseemned. Maitsesta. Laota munaslat lavaššidele. Pane peale salatilehed. Rulli lavaššid kokku. Lõika iga rull kolmeks. Paku suupistena.
Soovitus: Valmista rullid juba varasemalt valmis ning vahetult enne serveerimist lõika lahti.

Banaani-õunapirukad (neljale)

8  Kaukaasia lavašši
2 banaani
6 sl õunamoosi
0,5 tl kaneeli
2-3 sl võid

Purust banaanid kahvliga, lisa õunamoos ja kaneel ning sega ühtlaseks. Jaota banaanisegu lavaššidele (ära laiali määri). Murra ühed vastastikused ääred sissepoole (nii ei voola otstest täidis välja) ning seejärel rulli need pisikesteks pirukateks. Sulata potis või ning pintselda pirukad sulavõiga kokku.

Küpseta ahjus 180 kraadi juures paar minutit või seni, kuni pirukad muutuvad pealt juba kergelt jumekaks. Serveeri tuhksuhkruga.

Enchiladas hakklihaga

Kaste:
1 sibul
1 küüslauguküüs
0,25 tl cayenne pipart
400 g purustatud tomateid
1 dl vett
soola, pipart, suhkrut

Täidis ja kate:
8  Kaukaasia lavašši
1 sibul
250 g hakkliha
150 g riivitud juustu
150 g mozzarellat
soola, pipart

Kastme valmistamiseks haki sibul ja küüslauguküüs ning prae pannil neid seni, kuni sibul klaasjas. Lisa cayenne pipar, tomatid ja vesi. Maitsesta. Sega ning lase podiseda u 5-7 minutit.

Täidise valmistamiseks haki sibul ning pane pannil küpsema. Minuti pärast lisa hakkliha ning prae, kuni roosaka värvuse kadumiseni. Maitsesta soola ja pipraga. Jaota täidis lavaššidele, raputa peale 75 g juustu ning keera need rulli (kokku saad 8 rulli). Aseta need ahjuvormi (vorm võiks olla täpselt paras – mitte liiga suur). Peale pane kaste, raputa üle järelejäänud riivjuustuga ning aseta kõige peale mozzarellaviilud. Puista peale veidi pipart ning küpseta 200 kraadi juures u 25 minutit. Serveeri kuumalt.

Juustutšipsid
5 Kaukaasia lavašši
toasooja võid
5 sl parmesani, peenelt riivituna
5 tl rohelist sibulat, peeneks hakituna
soola, pipart

Määri lavaššidele õhuke kiht võid. Raputa igale lavaššile pelae 1 sl parmesani. Kõige peale raputa roheline sibul. Maitsesta soola ja pipraga. Küpseta 200 kraadi juures 5-7 minutit.
Soovitus: Soovi korral lisa enne parmesani peale raputamist lavaššidele peeneks hakitud küüslauku.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles