Saarlased tõenäoliselt euroliidu toiduabi enam ei saa

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroliidu toiduabi.
Euroliidu toiduabi. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kui palju ja kas üldse tänavu Saare maakonda toiduabi saabub, ei tea maavalitsuse, kohalike omavalitsuste ega Punase Risti esindajad.

Küsimusele, millal ja kui palju maakonda tänavu toiduabi oodata on, vastas varasematel aastatel maakonnas toiduabi jagamist koordineerinud Eesti Punase Risti Saaremaa seltsi tegevsekretär Laine Kunnberg-Bortnikov Saarte Häälele, et tänavuse abi kohta puudub tal igasugune info. Teda hämmastab, et praeguseni pole kellelgi selge, mis ja kuidas toimuma hakkab.

Et tasuta jagatavaid toiduaineid inimestele tarvis on, Kunnberg-Bortnikov ei kahtle. «Meie inimeste heaolu ei ole viimastel aastatel nii palju paranenud, et toiduabi võiks nagu noaga ära lõigata,» ütles ta. «See, et kõik mullu Saaremaale saadetud 249 tonni sai ära jagatud, näitab, et inimestel on sellist toetust tarvis. Oleks vaja isegi rohkem.»

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Imbi Ernits-Kaljuste möönis, et see, kas tänavu Euroopa Liidu toiduabi jagatakse, on tõepoolest alles ebaselge, kuna senistel alustel seda enam ei tehta.

«Kuni 2013. aastani jagati toiduabi Euroopa Komisjoni põllumajandusliku abiprogrammi kaudu,» selgitas Ernits-Kaljuste. «Nüüd on enim puudust kannatavate inimeste abistamiseks loodud aga eraldi uus Euroopa abifond.»

Pressiesindaja sõnul koostab sotsiaalministeerium Euroopa Komisjoni jaoks rakenduskava, mis tuleb esitada hiljemalt septembris, seejärel on Euroopa Komisjonil enne kavade kinnitamist kuus kuud aega liikmesriikidega ametlikke läbirääkimisi pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles