Lugeja küsib: kas 1. klassi laps ei tohigi rattaga kooli sõita?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastel pole keelatud rattaga kooli sõita, kui kiiver on peas ja liigutakse mööda kõnniteed.
Lastel pole keelatud rattaga kooli sõita, kui kiiver on peas ja liigutakse mööda kõnniteed. Foto: SCANPIX

«Hakkasin oma 1. klassi minevale pojale õpetama, kuidas rattaga kodulähedasse kooli sõita. Teekond on üsna turvaline ja mitte eriti pikk. Küll aga hoiatati mind, et nii väiksed lapsed ei tohi Eestis linnatänaval ilma täiskasvanuta sõita. Alla 10-aastastele ratturitele pidi politsei trahvi tegema. Kas tõesti ei tohi algklasside lapsed omapäi rattaga kooli minna?» küsib murelik ema.

Vastab politseiameti korrakaitsepolitseiosakonna komissar Riho Tänak.

Alla 10-aastane laps ei tohi sõita sõiduteel ning 10- kuni 15-aastasel lapsel peab sõiduteel sõitmiseks olema jalgratta juhiluba. Kõnniteel võib sõita kuni 13-aastane rattur. Seega võib kõnniteel rattaga liigelda ka seitsmeaastane laps, ent sõidutee tuleks ületada ratta pealt maha tulles, jalakäijana.

Vanusepiirangud on seatud lapse ohutuse huvides ning ka kõnniteel sõitmisele peab eelnema vanematepoolne hea selgitus liiklusreeglitest ja võimalikest ohtudest. Samuti kindel veendumus, et väikelaps saab nii olulisemate reeglite kui ka ratta juhtimisega hakkama. Tuletame meelde, et alla 16-aastane jalgrattur peab kandma jalgrattakiivrit.


§ 148. Jalgratturile ja pisimopeedijuhile esitatavad nõuded

(1) Jalgratast võib iseseisvalt sõiduteel juhtida vähemalt 10-aastane isik, kes on omandanud jalgratturi kvalifikatsiooni. 10–15-aastasel isikul peab sõiduteel sõitmisel olema kaasas sellekohane juhiluba. Seadusliku esindaja või viimase nõusolekul muu täiskasvanud isiku vahetu järelevalve all võib sõiduteel jalgratast juhtida vähemalt 8-aastane isik.

§ 32. Piirangud jalgratturi, tasakaaluliikuri juhi, pisimopeedi- ja mopeedijuhi liiklemisele

(1) Jalgrattur, tasakaaluliikuri juht, pisimopeedi- ja mopeedijuht ei tohi:
1) sõita kõnniteel, välja arvatud tasakaaluliikuri juht, alla 13-aastane jalgrattur ja tema kuni kaks saatjat ning väikelast rattatoolis sõidutav jalgrattur ja jalgrattur kui sõiduteel sõitmine tee seisukorra tõttu on oluliselt raskendatud;
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles