Lottemaa vaevaline algus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lotte teemapargi juhataja Rein Malsub väravamaja ees.
Lotte teemapargi juhataja Rein Malsub väravamaja ees. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Maikuu viimasel päeval näeb Eesti esimene teemapark välja kui tavaline pooleliolev uuselamurajoon – ainult majad on värvikirevamad. Kuigi Lottemaa väljakuulutatud avamiseni on aega väga vähe, on tegijad veendunud, et külaliste vastuvõtmiseks ollakse lubatud ajal valmis.

«Me oleme pidanud esialgseid plaane mitu korda ümber tegema,» möönis Lotte teemapargi juhataja Rein Malsub. Lottemaad hakati kavandama juba 2008. aastal ja alles nüüd, pärast mitut ebaõnnestunud riigihanget ja projekti kärpimist, ollakse kindlad, et juuli lõpus teeb park väravad lahti.

«Meile jääb üks kuu ja loodame selle peale, et alguses on huvi väga suur ning me katsume võimalikult palju külastajaid lasta siia tutvuma,» sõnas Malsub. Ta lisas, et praegu on raske ennustada, kas ühe kuuga jäädakse plussi või miinusesse. «Eks elu näitab, aga kindlasti me ei saa avamata jätta,» rõhutas juhataja.

Tegijad ise on arvestanud, et teemaparki mahub lahedalt ära 2000–3000 inimest, sest park on suur ja rahvas hajub tegevuskohtade vahele ära. Kui alguses pidi täiskasvanu pilet maksma 18 eurot, siis eelmisel nädalal otsustati selle hinda langetada 15 euro peale. Enamik pileteid on kavas müüa veebi vahendusel, kuid ka niisama kohale tulnuid ei saadeta tagasi. «See on selleks, et me teaksime ette, millal inimesed plaanivad tulla, ja saaksime tööjõudu rohkem suunata,» selgitas Malsub.

Lottemaa tegijad on kindlad, et nad eristuvad selgelt kõigist teistest Eesti suurtest vabaõhu-lõbustuspaikadest. «Meil on lõpuni viimistletud kontseptsioon ja see ongi põhiline, millega me eristume, sest me püüame niipalju kui võimalik Leiutajateküla tuua päris maailma,» rääkis Malsub.

Teemapargi turundusjuhi Jorgen Sumina sõnul on Lottemaa mudel väga sarnane Muumimaa omaga, kus lapsed saavad filmiga samastuda. «Siia ei ole lihtsalt köied ja batuut pandud, vaid siin tuleb sulle elus Lotte vastu ja mängib sinuga. Sa mängid Lotte enda majas, mida sa oled talv läbi filmist näinud, teades, et saad suvel sinna minna, ja see ongi äge,» oli ta kindel.

Küsimusele, millal Lottemaa tulu hakkab tooma ning tegijad rikkaks ja õnnelikus teeb, vastas teemapargi juht, et ta on juba praegu piisavalt õnnelik. «See ei ole selline projekt, kus keegi ratsa rikkaks saab,» sõnas ta. Malsub lisas samas, et on selge, et projekt ei saa rahaliselt jääda lootma ainult toetustele. Lottemaa rajamist toetas 4,4 miljoni euroga Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ning lisaks andsid Pärnumaa omavalitsused 280 000 eurot.

Kui suur on Lotte loojate enda rahaline panus teemaparki, Põldma otsesõnu rääkida ei tahtnud. «Eks raha ole siia läinud, aga rikkaks ei saa siin keegi, sest tuleb hakata pangalaenu tagasi maksma,» nentis Põldma. Ta tõi näiteks ainult erarahaga rajatud Muumimaa Soomes, millel hoolimata tegelaste rahvusvahelisest tuntusest kulus kaheksa aastat, enne kui hakati tulu teenima.

Lottemaal aga loodetakse tulu teenida lisaks päevasele ajale ka õhtuti, kui 500-kohalises vabaõhuteatris hakatakse korraldama etendusi ja kontserte täiskasvanutele. Juba on teada, et sel suvel võib seal näha lavakunstikateedri lõpetajate stand-up-komöödiat, kaks etendust on lubanud lavastada Roman Baskin. Kontserdi annavad Ott Lepland, Koit Toome ja Getter Jaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles