Hauakivide tegija: konkurendid külvavad paanikat

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hauakivide turul käib äge võitlus turu pärast.
Hauakivide turul käib äge võitlus turu pärast. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Aastakümneid hauakive valmistanud firma juht Valdek Penk korraga nii kirub kui kiidab noori konkurente, kes on suutnud tänu meediale jätta inimestele mulje, nagu oleks Hiinast pärit graniit Eesti kliimas sobimatu.

«Ega meie äris kliente juurde ei tule ja eks uutel tulijatel tuleb neid leida teiste arvelt,» rääkis aastaid hauakivide valmistamisega tegelenud Valdek Penk. Ühest küljest ta tunnustab noorte konkurentide osavate lobby-tööd. Teisalt teeb Tallinnas, Tartus ja Pärnus levitatava Linnalehes ilmunud artikkel ta meele mõruks, sest seal väideti, et Hiina graniidist hauatähised Eesti kalmistutele ei sobi. Pärast seda lugu mõtlevad paljud nende firma poole pöördunud ümber, kui kuulevad, et neile pakutakse Hiina graniiti.

«Oleme 28aastase kogemusega hauakivide valmistaja ja toonud kivi nii Ukrainast, Karjalast, Soomest, Rootsist ja nüüd juba 12 aastat ka Hiinast. Olen isiklikult kohal käinud kõikides nimetatud karjäärides ja tehastes,» rääkis Penk. Soomest ja Rootsist tuuakse tema sõnul  kvaliteetset kivi Eestisse vähe, sest see on liiga kallis. Sealt toodud kivid on tavaliselt pärit suurte kivifirmade jäätmeplatsidelt. «Meie kivimeistrid lõikavad kivitükil põhja sirgeks, poleerivad esipinna ära ja ongi valmis nn looduslik hauakivi,» selgitas ta oma äri telgitaguseid. Mehe kinnitusel ei panda selliseid jäätmeid hauakivideks kusagil mujal Euroopas.

Paljud kivifirmad on hakanud Eestisse tooma graniiti paksusega 6–8 cm . «Selline kivi ei sobi hauakiviks ja mujal Euroopas nii õhukesi kive ei panda,» rääkis ta. Selline õhuke kivi kalmistul on Pengi kinnitusel kole, probleemid võivad ilmneda ka püsti püsimisega. Euroopas pannakse hauakivideks kivi paksusega alates 10 cm, suuremad kivid on paksusega alates 12cm, Soomes isegi 15 cm.

Tema firma Gramet kasutab hauakivideks kõige rohkem Hiina graniiti Shanxi Black G777. «See on väga kvaliteetne must graniit ja seda kasutatakse hauakivideks Ameerikas, Kanadas, Jaapanis, Euroopas, aga ka Rootsis,» rääkis mees.

Kommenteerides väidet, et Eestis tuleb kasutada karmides ilmastikuoludes karastanud graniiti, sõnas Penk, et Hiinas Shanxis on keskmine temperatuur talvel külmem kui Eestis ja suvel soojem.
Tellijatel, kes kahtlevad, kas neile ikka pakutakse kvaliteetset graniiti soovitab ta netiavarustest otsida üles kurikuulus kivi G684 Black Basalt. «Siis näete, mismoodi see välja näeb ja teate, mida karta,» soovitas ta. Penki sõnul on seda materjali on paljudel Eesti hauakivi müüjatel, sest selle omahind korraliku graniidiga võrreldes on kolm korda odavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles