Saaremaal hakkavad tootjad inimestele otse kaupa müüma

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulid otse põllult.
Kartulid otse põllult. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Järgmisel nädalal kogunevad kohalikud väiketootjad laupäeva hommikul Auriga kaubanduskeskuse parkimisplatsile, et anda inimestele kätte Otse Tootjalt Tarbijale ehk OTT-süsteemi kaudu tellitud kaubad.

Nõndamoodi hakkab selline kaubapäev plaani kohaselt edaspidi toimuma iga nädal, kirjutab Saarte Hääl. Praegu teeb süsteem Saaremaal alles esimesi samme ning OTT ehk Saareott kogub tasapisi tellijate ehk täiesti tavaliste inimeste seas tuntust.

Ettevõtmise ühe eestvedaja, kohaliku väiketootja Karen Allase sõnutsi on OTT teisisõnu organiseeritud kauplemissüsteem, kus inimesed saavad oma igapäevast toitu osta otse kohalikelt tootjatelt.

Selleks on loodud spetsiaalne e-toidukataloog, mille veebikodu on www.saareott.ee. Seal on kirjas kohalikud väiketootjad, kes on end süsteemi vedajatele juba üles andnud – nende kontaktid, toodang.

Toodete valik on lai. Pole ka imestada, sest kauplemissüsteemiga oli eilse seisuga liitunud 44 kohalikku väiketootjat. «Tootjaid on tegelikult Saaremaal palju rohkem veel!» naeris Karen Allas, olles lootusrikas, et OTT hakkab paeluma neidki, kes seni liitunud pole.

OTT on nagu tarbija- või ostuklubi. «Tootja ei taha ju alati pikka teed maalt linna tulla, kui ainult üks inimene on talt kaks kilo porgandeid tellinud. Süsteemi mõte on, et sina võid ju tellida oma kaks kilo, aga mõned teised tellivad veel ning kokku on talt nõnda tellitud võib-olla 50 kilo,» selgitas Allas.

Kiratsi külas Tiidriku ökotalu pidav Tiiu Raud ootab müügivõrgustikult uusi kliente. «Ootan, et tarbija tuleks maale lähemale ja maal midagi ikka toimuks,» sõnas Raud. Laupäevane päev, kui tellitud kaup tuleb linna viia, on tema sõnul talus samasugune kui kõik teised päevad. «Hommikul talitan loomad ja teen toimetused ja siis on päev vaba,« ei näinud ta kaubaviimises probleemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles