Mesilaste kaitseks kogunes tuhandeid allkirju

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilane.
Mesilane. Foto: SCANPIX

Täna andsid Eesti Mesinike Liidu liikmed riigikogule üle 4400 allkirjaga petitsiooni, millega juhitakse tähelepanu mesilasperede suurele suremusele.

Eesti Mesinike Liidu liikme Maire Valtini sõnul oli kohtumine väga asjalik. «Riigikogu esimees Eiki Nestor pakkus välja palju häid ideid ja lubas edastada petitsiooni arutamiseks maaelukomisjoni. Loodame, et nüüd hakkavad asjad liikuma,» rääkis Valtin.

Veebruari keskel loodud petitsiooniga kutsuvad mesinikud üles peatama keemiliste taimekaitsevahendite liigset kasutamist, sest need hävitavad nii mesinduse kui mesilased.

«Tahame põllumeestele meelde tuletada, et nad mürke ilmaasjata ei kasutaks, et nad tõsiselt mõtleks enne ja kaaluks, kas seda on ikka vaja,» nentis Valtin.

Ta selgitas, et mesilane on looduses indikaatorliik ehk kui mesilased hakkavad hukkuma, on keskkonnasaaste nende jaoks juba ohtlikult kõrge. Numbrid räägivad enda eest - aastas sureb ligi kolmandik mesilasperedest ehk umbes 12 000 mesilasperet. «Mesilaspered on jäänud nõrgemaks ja muutunud haigustele vastuvõtlikumaks,» möönis Valtin, kelle sõnul tuleb peamisi põhjusi otsida meid ümbritsevast keskkonnast.

Probleemid tekkisid tema sõnul siis, kui hakkas suurenema rapsi ja rüpsi kasvupind. Põllumajanduse intensiivsest majandamisest tulenevat kahju mesindusele hinnatakse 2,5-3 miljoni eurole aastas.

Suurt kahju on kandnud mesinikud, kuid kannatavad ka tolmeldamist vajavad taimed. «Mida rohkem on mesilasi, seda suurem on ka taimede kooslus. Tolmeldajate hukkumise tõttu hakkab meil väga palju liike pikkamööda kaduma ning seeläbi on mesilaste tolmeldamisel tohutu mõju ka meie toidulauale,» selgitas Valtin, kelle arvates on oluline põllumeeste, põllumajandusministeeriumi ja maaelukomisjoniga laua taha istuda ja seadused üle vaadata.

Mesilasperede hukkumine on ülemaailme probleem. Aasta tagasi võttis Euroopa Komisjon vastu määruse, millega piiratakse kolme neonikotinoid-pestitsiidi kasutamist kaheks aastaks, kuna neid peetakse üheks peamiseks süüdlaseks mesilaste massilises hävimises. Neid kolme pestitsiidi kasutatakse mesilasi ja tolmeldajaid ligi tõmbavatel taimedel ja teraviljadel.

Valtini sõnul oli see otsus muidugi õige, kuid mis edasi saab, pole kellelegi teada.

Kuigi täna andis Eesti Mesinike Liit petitsiooni riigikogule üle, saab sellele keskkonnas petitsioon.com veel aasta lõpuni oma allkirja anda. «Mõtlesime huvi pärast vaadata, kui palju Eesti rahvast mõtleb meiega samamoodi, kui palju on neid, kes on huvitatud puhtast keskkonnast ja toidust,» lausus Valtin.

Riigikogus käis petitsiooni üle andmas Eesti Mesinike Liidu tegevjuht Marianne Rosenfeld, atesteeritud mesinduskonsulent Aivo Sildnik, mesinik Uku Pihlak ja Maire Valtin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles