Dokfilm: Norras kasvatatud lõhe sisaldab ohtliku pestitsiidi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalatöötlus Norra lõhetootja Marine Harvest tehases.
Kalatöötlus Norra lõhetootja Marine Harvest tehases. Foto: Marine Harvest

Esmaspäeval läks Prantsuse telekanalis France 3 eetrisse dokumentaalfilm, kus väideti, et Norra lõhekasvatused kasutavad söödas keskkonnale ja kaladele ohtlikku pestitsiidi nimega Diflubenzuron.

Norra kalandusminister Lisbeth Berg-Hansen ütles Reutersile antud kommentaaris, et antud kemikaal on inimestele ja kaladele täiesti ohutu ning nii Norras kui ka Euroopa Liidus kalakasvatustes kasutamiseks heakskiidu saanud.

Diflubenzuron on ohtlik vaid kalatäidele, märkis minister ja kinnitas, et Norra lõhet võib muretsemata süüa. «Keelatud aineid sisaldav lõhe turule ei jõua,» lisas ta.

Norra suurim ja ka maailma suuremate lõhekasvatajate sekka kuuluv firma Marine Harvest pole antud teemat veel kommenteerinud. Küll aga mõjutas kriitiline dokumentaalfilm firma aktsiahinda, mis tegi eile läbi suurima kukkumise rohkem kui aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles