Ameeriklastel kulub söögile vähem raha kui kunagi varem

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs New Jerseys elav Donna Simpson soovis 44aastaselt saada maailma kõige paksemaks naiseks.
USAs New Jerseys elav Donna Simpson soovis 44aastaselt saada maailma kõige paksemaks naiseks. Foto: SCANPIX

USAs läbiviidud uuring näitas, et ameeriklased kulutavad toidule väiksema osa oma sissetulekust kui kusagil mujal maailmas, sellest hoolimata on ülekaalulisus ja rasvumine neil üha tõsisemaks probleemiks.

1930. aastatel kulutasid ameeriklased söögile neljandiku oma sissetulekust, 1950. aastateks langes see osakaal ühele viiendikule ja praeguseks on juba vähem kui kümnendik, kirjutab ERRi teadusportaal.

Odavam toit on ameeriklastele praegu kättesaadavam kui kunagi varem ning keskelt läbi kaks elanikku kolmest on kas ülekaalulised või rasvunud – odav toit hoogustab tüsenemisepideemiat.

Elanikkonna tüsenemise põhjused hõlmavad puu- ja juurviljade osakaalu vähenemist menüüs, füüsilise aktiivsuse osakaalu langust ja ka pidevalt kiirenevat elustiili, kus söömis- ja liikumisajad kipuvad paigast nihkuma. Erinevad snäkid ja kiirtoit, toiduportsjonite pidev suurenemine, maiustuste automaadid, pidev autosõit ja puhkehetkede veetmine televiisori ja arvuti ees on teinud oma töö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles