Kas lapseeas tehtud röntgenpildid suurendavad vähiriski?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirgus ei ole nii ohtlik kui arvatakse.
Kiirgus ei ole nii ohtlik kui arvatakse. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika teadlaste uuringust selgub, et kiirgusega kokku puutunud mudilastel ei ole märkimisväärselt suuremat tõenäosust hiljem kasvajatesse haigestuda.

Duke’i ülikooli meditsiiniosakonna teadlased on jõudnud järelduseni, et südamehaigusi põdevatel lastel, kes peavad haiguse tõttu sageli radioaktiivsete kiirte mõjuväljas olema, ei ole tulevikus oluliselt suuremat riski vähki põdeda, kirjutab BNC News.

Kiirgust analüüsiv uuring viidi läbi 337 alla kuue-aastase lapse seas. Neile tehti aastatel 2005 kuni 2010 südameoperatsioon, enne mida, mille ajal ja hiljemgi veel puutusid lapsed kokku radioaktiivse kiirgusega. Neil mõõdeti kiirgusriski ja prognoositi, kuidas see võib hakata lapsi tulevikus mõjutama.  

Samas ei saa teadlased siiski öelda, et mitmekümnetest sadadeni ulatuvad röntgenid ja kompuutertomograafia uuringud lapsi ei mõjuta, sest nende organismid on alles kasvueas ja kasvajasse haigestumise risk on siiski kolm kuni neli korda suurem kui kiirgusega vähem kokku puutunud inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles