Kuidas ära tunda pädevat toitumisnõustajat?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TAI toiduekspert Tagli Pitsi.
TAI toiduekspert Tagli Pitsi. Foto: Toomas Huik

Tervise Arengu Instituudi (TAI) eksperdi Tagli Pitsi sõnul võib toitumisnõustajat usaldada siis, kui see alustab oma tööd kliendi terviseseisundi määramisest.

TAI mittenakkushaiguste ennetamise osakonna ekspert Tagli Pitsi selgitas, et hetkel on pädeva toitumisnõustaja leidmine keeruline, kuna vastav kutsestandard alles võeti vastu.

«Kutse saamiseks peab inimene sooritama edaspidi eksami, kuid see asutus, kes kutset andma hakkab, selgub alles sügisel. Inimene, kes vajab toitumisnõustajate nõu, peab senikaua ennekõike lähtuma enda tarkusest,» nentis Pitsi.

Toitumisnõustaja peaks Pitsi sõnul suutma alustuseks välja selgitada inimese senised toitumisharjumused ja tervisliku seisundi. «Kindlasti ei peaks toitumisnõustaja kohe andma soovitusi toitumise muutmiseks, eriti siis, kui need juhtuvad olema kardinaalselt erinevad senistest harjumustest või tõekspidamistest. Kui toitumisharjumusi ja terviseseisundit välja ei selgitata, tasub juba olla ettevaatlik,» hoiatab Pitsi.

Teise ohumärgina toob Pitsi välja selle, kui nõustaja asub üsna kiirelt jagama soovitusi toidulisandite tarvitamiseks. «Tihtipeale on tegemist selliste lisanditega, mida juhuslikult just seesama toitumisnõustaja ise müüb.»

Kel tõsist tervisehäda pole ning kel on soov saada ülevaade oma toitumisest, soovitab Pitsi kasutada interneti toitumispäevikut. «Iga inimene, kel vähegi viitsimist, saab enda toitumisest ülevaate, kui ta peab vähemalt kümne päeva jooksul toidupäevikut (nt tasuta toitumisprogrammis http://tap.nutridata.ee), kus saab võrrelda oma keskmisi tulemusi soovitustega ja püüab oma toitumist tasapisi muuta üha enam soovitustele vastavaks.»

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles