Kodu saab puhtaks ka ilma kahjuliku kodukeemiata

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akende pesemiseks sobib suurepäraselt 30-protsendiline söögiäädikas.
Akende pesemiseks sobib suurepäraselt 30-protsendiline söögiäädikas. Foto: Liis Treimann

Paljud inimesed võib-olla ei tajugi, kuivõrd palju kasutatakse koduses majapidamises erinevaid kemikaale. Tegelikult saab tõhusalt ja ohutult hakkama ka äädika, sooda, vee ja puhaste lappidega.

Puhastuseksperdi ja koristuskoolitaja Helge Alti sõnul on koduses majapidamises asendamatuteks abivahenditeks mikrokiudlapid. «See on üks selline lahendus, mis eemaldab kerget mustust täiesti vabalt puhta veega ilma igasuguse keemiata,» rääkis ta.

Alt selgitas, et need aitavad hästi näiteks infektsioonviiruste eemaldamisel. Puhta mikrokiudlapiga aseptiliselt pühkides ehk mustust laiali ajamise asemel kokku korjates on tulemus sama kui puhastusvahendeid kasutades.

«Inimesed ajavad tihti taga keemilisi vahendeid, unustades samas ära aseptika. Tehakse näiteks mustade lappidega ja siis loodetakse aine peale,» lisas Alt.

Christina Strutt kirjutas raamatus «Loodussõbralik majapidamine», et enamiku majapidamistöödest saab ära teha vaid kahe olulise puhastusvahendi – sooda ja äädikaga.

Äädikas puhastab hästi klaasi ning eemaldab katlakivi ja rasva. Soodat nimetab naine teiseks loodusimeks. Seda saab efektiivselt kasutada köögi ja vannitoa koristamisel, katlakivi eemaldamisel, pesu pesemisel ja plekkide eemaldamisel.

Eesti Tervishoiutöötajate Ametiühingute Liidu juht Piret Kruuser meenutas, et tema ema pesi kodus tõepoolest aknaid äädikaga. «Keegi ei pannud kemikaale sisse ja saadi väga hästi puhtaks,» rääkis ta.

On veel mitmeid teisigi ohutuid vahendeid, millega ebameeldivatest plekkidest ja mustusest lahti saada.

Aili Kogermann kirjutas 1989. aastal välja antud raamatus «999 nõuannet», et suhteliselt puhtaid aknaid võib pesta näiteks tärkliselahusega (üks supilusikatäis tärklist liitri vee kohta), kärbsemusta peegli peal ja heledaid jalanõusid võib aga hõõruda värske sibula lõiguga. Sidruniga lõikelauda hõõrudes saab lahti mustusest ja ebameeldivast lõhnast.

Oluline märksõna on Alti sõnul kuivatamine. «Kui me näiteks regulaarselt kuivatame duširuumist enda järelt ära seina ja põrandad, siis sinna ei kogune setteid ja me ei pea kasutama tugevalt happelisi aineid, et seda eemaldada,» rääkis ta.

Koolitaja lisas, et kõige koristamine on lihtsam, kui seda teha regulaarselt, suuremat mustust kogumata.

Soovitused

•    Akende pesemiseks valmista 30-protsendilisest äädikast ja soojast veest lahus vahekorras 1:1. Vala see pihustisse ja piserda aknale. Hõõru pehme lapiga puhtaks ning poleeri ajalehega.

•    Katlakivi eemaldamiseks kasuta äädika või sooda ja vee lahust.

•    Pesu pesemisel lisa masinasse soodat. Sooda muudab vee pehmemaks ning tõhustab pesupulbri toimet. Lisaks puhastab see masinat katlakivist.

•    Köögist ja vannitoast saab enamiku mustusest maha sooda ja vee lahusega.

Allikas: Christina Strutt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles