Lugeja küsib: kas oliiviõliga tohib praadida?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmpressitud oliiviõli ei sobi praadimiseks.
Külmpressitud oliiviõli ei sobi praadimiseks. Foto: SCANPIX

«Kas oliiviõliga tohib praadida? Igasugu müüte on rahvasuus ringluses alustades sellest, et tohib (kõik itaalia kokad pidavat praadima) ja lõpetades sellega, et kindlasti ei tohi (itaalia kokad polevat kursis ohtudega). Mis siis õige on? Olen veel kuulnud müüti, et tohib kui temperatuur üle 165 kraadi ei lähe, aga kui muna/pannkooke/kalapulki praadida, siis pannil kahjuks puudub termomeeter ja sellisest infost pole suurt kasu,» küsib lugeja.

Vastab tervise arengu instituudi toitumisekspert ja Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent Tagli Pitsi.

Külmpressitud (pudelil märgitud: virgin) õli ei sobi praadimiseks, sest võib praadimisel muutuda tervisele kahjulikuks.

Toidutegemisel rasvaineid kasutades tasuks meeles pidada järgmist kümmet soovitust:

1. Salatites ja külmtoitude valmistamiseks kasuta külmpressitud õli.

2. Külmpressitud õli ei sobi praadimiseks, sest see sisaldab palju vabu küllastumata rasvhappeid, mis võivad kõrgel temperatuuril muutuda tervisele kahjulikeks ühendeiks.

3. Helekollast, peaaegu maitseta ja lõhnata rafineeritud õli kasuta nii salatiõliks kui ka praadimiseks.

4. Praadimiseks võta õli minimaalselt ja väldi kõrget temperatuuri ning õli suitsemist, et ei tekiks vähkitekitavaid ühendeid.

5. Pärast praadimist tuleb pann õlijääkidest hoolikalt puhastada, sest õhuke õlikiht rääsub kiiresti.

6. Kord juba kuumutatud õli ära enam teist korda praadimiseks kasuta.

7. Praadimiseks sobib margariin, milles on rasva vähemalt 80 protsenti. Leivale määri pehme konsistentsiga margariini.

8. Paneerimisel suureneb toidu rasvasisaldus mitu korda, sest paneering imab palju rasva. Kasuta mittenakkuva teflonkattega panni, siis ei ole vaja rasva lisada.

9. Eelista praadimisele ahjus küpsetamist, hautamist, aurutamist või keetmist.

10. Vähenda toiduvalmistamisel kasutatavaid rasvu, lisades toitudesse seemneid (ja pähkleid).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles