Tarbijakaitse selgitab: kus tuleb näidata eurodes hindu?

, tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro kasutuselevõtu esimene märk on hindade kahes vääringus näitamine.
Euro kasutuselevõtu esimene märk on hindade kahes vääringus näitamine. Foto: SCANPIX

Esimesi muutusi seoses euroraha kasutuselevõtuga on näha juba tänasest, mil kauba ja teenuse hinnad peavad nähtaval olema kahes vääringus – nii kroonides kui eurodes. See aitab nii kauplejatel kui inimestel  uuest aastast saabuva olukorra ning uute hinnanumbritega harjuda.

Kahes vääringus hinnad peavad  olema avaldatud kas trüki- või käsikirjas nii toodete/teenuste müügikohas kui ka erinevates hinnakirjades. Kui hind on märgitud kaubale, kauba pakendile või kauba külge kinnitatud etiketile (nt jalatsid, rõivad, raamatud) võib müügikohas oleva riiuli, leti või kaubaaluse vahetusse lähedusse panna seal asuvate kaupade hindade loetelu, kus vastav hind on näidatud nii kroonides kui eurodes.

Hinna kahes vääringus avaldamise nõue kehtib ka e-kaubanduses, kuid mööndusega, et kui kahes vääringus hindasid pole võimalik toodetele/teenustele lisada, siis peab koduleheküljel olema hinnakalkulaator, mille abil saab inimene arvutada toote/teenuse maksumuse eurodes. Kahes vääringus on soovitatav kuvada ka ostukorvi valitud kaupade eest tarbija tasutav lõppsumma.

Mõned erandid

Kahes vääringus ei pea avaldama eelpakendatud kaupade ühikuhinda, ostja tellimusel väljamõõdetud kaubakoguse müügihinda ja pakendi tagatisraha suurust.

Samuti ei pea kahes vääringus hind olema trükitud erinevatele piletitele (ühistranspordi-, teatri-, kino-, muuseumi- või näitusepiletid, loteriipiletid), telefoni kõnekaartidele, kaupluste kinkekaartidele.

Piletite müügikohas tuleb aga avaldada piletite müügihinnad nii kroonides kui eurodes. 

Lisaks võivad olla paljud reklaamlehed ja müügikataloogid võivad juba trükitud enne kohustuse kehtima hakkamist, mistõttu ei ole hindade kahes vääringus avaldamine kohustuslik.  Siiski tuleks tarbija võimalike probleemide vältimiseks arvestada uute kataloogide koostamisel hinna kahes vääringus avaldamise vajadusega, seda eriti nende müügikataloogide puhul, mille alusel saab tarbija tellimusi esitada ka pärast eurole ülemineku päeva.

Kataloogid ja tanklad

Kui kataloogid on juba koostatud ja trükitud enne tänast kuupäeva, kuid ei ole veel tarbijateni toimetatud, tuleks need varustada lisalehega, kus näidatakse kõik kataloogis sisalduvad hinnad nii kroonides kui eurodes.

Tähelepanelik tuleb olla ka bensiinitanklates. Tanklates kuvatakse kütuste hindu elektrooniliselt ja selliselt hinna samaaegne kuvamine kahes vääringus ei ole nõutav. Seal on soovitatav kasutada hinnatabeleid, kus oleks näidatud mootorikütuse liitri hinnad teatud vahemikus nii kroonides kui eurodes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles