Kasvuhoone blogi: arbuusistress

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutikas ehitaja paneb kasvuhoonele ka vihmaveerenni.
Nutikas ehitaja paneb kasvuhoonele ka vihmaveerenni. Foto: Tairo Lutter, Indrek Kuus

Harjumaal elava Riste suvekodu õuele kerkis tänavu uus kasvuhoone, mille ehitamisest oli mais juttu ka Tarbija24 veergudel. Kuidas aga sobib uusehitis taimedele ja kui hästi need algaja aedniku käe alla saaki annavad, kirjutab algaja aednik suve jooksul Tarbija24 peetavas blogis.

Kolm arbuusi- ja kaks melonitaime on samuti nüüd juba nädala jagu kasvuhoones kasvamas – päris pisikesed alles, aga ilusad tumerohelised, nagu pildilt näha võib.

Nende taimedega on lugu selline, et külvasin esimesed kuus meloniseemet tuppa potti juba aprillikuus – tahtsin näha, kui kiiresti nad idanevad ja muidugi lootsin, et saan kasvuhoonesse maha panna juba vähemalt 20-sentimeetrised ronijad.

Juhtus aga nii, et seemned idanesid hästi, kuid siis jäid taimed kiduma: lehed tõmbusid kollakaks ja varred venisid välja. Valgust ja soojust oli neile ilmselgelt vähevõitu. «Maalehe arbuusi- ja meloniraamatust» sain teada, et selliseid kiduraid taimi pole mõtet üldse maha panna, sest nad on selgelt stressis ja nende kohanemine kasvuhoones võtab rohkem aega kui uue taime kasvatamine.

Niisiis viskasin kollased taimed üle aia ja panin uued seemned 17. mail potti: ühtlasi said mulda ka esimesed arbuusiseemned. Seega on mu taimed alles üsna väikesed ja natuke kahtlen, kas sealt üldse vilju saan. Aga proovida ikka tasub.

Tomatitaimed kasvavad hoogsalt – on juba poolteist meetrit pikad, nii et pidin isegi meetrikõrguse ’Betaluxi‘ sordi taimed paelaga üles siduma, kuigi seemnepakil on kirjas, et taimed nii kõrgeks ei kasva, et toestama peaks. Nii ’Tolstoil‘ kui ka ’Betaluxil‘ on mõned viljad ka küljes, kuid ’Yellow Pearshaped‘ ainult õitseb, vilju pole ühtegi.

Nagu varem kirjutasin, on mu taimed katsealused, sest kasvatan neid kõiki esimest korda. Pealegi käin ma oma kasvuhoones maal vaid paar korda nädalas, nõnda et õhutada saavad nad ka just nii palju, kui ma seal viibin. Kasvuhoone ülaosa vastakuti asuvad aknad on küll kogu aeg avatud, kuid sealt ei tule õhku kuigipalju. Huvitav, kuidas mõjub taimedele see, kui triiphoone uks paariks ööks ja päevaks lahti jätta, eriti kui ilmateade sooja ilma lubab?

Mul ei ole aimugi, kui kaua on mõtet tomateid kasvuhoonesse istutada, kuid mina lisasin veel nädal tagasi peenrasse kolm 30-sentimeetrist ‘Visa‘ taime. Kuna olen juba märtsikuust alates hoolega taimi ette kasvatanud, ei saanud veel mai keskelgi pidama ja nüüd tuli hilised tulijad ka kuhugi ära mahutada.

Teiste triiphoone elanike kohta niipalju, et maasikafüüsalid on väga lopsakad ja hästi harunenud ning kõigil on rohkelt vilju küljes, kuid pommudest õitseb endiselt vaid üks. Esialgu pole ka viljahakatisi kuskil näha. Loodan, et tulevad ikka. Kui kasvuhoonet külastan, siis ikka saputan baklažaanitaime ka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles