Eesti õlu on aastatega oluliselt kangust kaotanud

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti õlleturg liigub Põhjamaade suunas ja tootjad keskenduvad enam lahjadele õlledele.
Eesti õlleturg liigub Põhjamaade suunas ja tootjad keskenduvad enam lahjadele õlledele. Foto: SCANPIX

Kuigi Sotsiaalminister Hanno Pevkuri arvates on Eesti õlu võrreldes Põhjamaadega ikka liiga kange, näitab pilk Eesti kahe suurema õlletootja tootevalikusse, et kodumaine märjuke on aastatega kõvasti kangust kaotanud.

Nii A. Le Coq kui ka Saku Õlletehas ei tooda enam kangemat õlut kui seitse protsenti, varem võis nende tootevalikust leida ka 10-ja 12-protsendise alkoholisisaldusega õllesid.

«Mis puudutab Põhjamaade õlleturgu siis see on väga arenenud ja on näha, et meie turg järgib sama trendi, see tähendab kangete õllede tarbimine väheneb,» kommenteeris Saku turundusjuht Kadri Ärm.

Kõige lahjemate õllede, mis A. Le Coqi ja Saku valikus praegu on, alkoholiprotsent on 2,9, enamik toodangust sisaldab alkoholi ligikaudu viis protsenti.

A. Le. Coqi juht Tarmo Noop ütles, et kõige lahjemate õllede osa kogu turust jääb praegu siiski üsna marginaalseks. Ärm lisas, et teatud elavnemist lahjade õllede tarbimisse toob kaasa suvi.

Õlle kanguse vähendamise on siinsed tootjad ette võtnud eneseregulatsiooni käigus. Mõned aastat tagasi võttis tootjaid koondav Õlletootjate liit vastu oma eetikakoodeksi, millega määrati ära ka Eestis müüdavate õllede maksimaalne alkoholisisaldus. Samuti on eetikakoodeksis kirjas, et väga kangeid õllesid, mille alkoholisisaldus on üle kaheksa protsendi, tootjad ei reklaami.

Noop märkis, et viimane ülevaade Eesti alkoholiturust näitas tegelikult selgelt, et kangete õllede osakaal on vähenemas ja tootjate tegevus suunatud lahjematele õlledele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles