Hind ei määra aiatelgi headust

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poodides pakutavad aiakatused erinevad hinnas üsna oluliselt, mistõttu soovitavad müüjad enne ostu selgeks mõelda, mis otstarve varjualusel olema saab.

Bauhofi klienditeenindaja Piret Liblik soovitab ostu alustada eesmärgistatult ja mitte joosta esmajoones kõige kallima varjualuse suunas, lootes, et kõrge hind tähendab ka parimat kvaliteeti. «Me ei saa kellelegi garanteerida, et telk kestab igavesti. Kõik oleneb sellest, kuidas telki hoida,» toonitas Liblik.

Eesmärgistatud ostu all peab Liblik silmas seda, et ostja teeks selgeks, millist kaupa ta tahab. «Veenduda tuleks selles, et telgi visuaalne väljanägemine meeldib, et selle järele on praktiline vajadus ja et see on konkreetse aia tingimustes ka otstarbekas. Oluline on ka teada, milleks telk vajalik on - kas päikesevarjuks või näiteks kaitseks sääskede eest,» soovitas Liblik.

Telkide eluiga on Liblika sõnul otseses seoses sellega, kas telk on paigaldatud korrektselt juhiseid silmas pidades ning kas seda on üle talve hästi hooldatud.

«Kõik Eestis müüdavad telgid tuuakse sisse Hiinast. Hinnas erinevusi tuleb ette suuruse, konstruktsioonide jämeduse ja kattematerjalist olenevalt, aga üldises plaanis neil suurt kvaliteedilist vahet pole,» rääkis Liblik Bauhofis pakutava valiku kohta.

Lasnamäe Centrumi Jyski poes on aiatelgid rivistatud odavamast kallimani. Kõige populaarsem artikkel, valge polüestertelk on igasuvine müügihitt ning jõuab olenevalt aastast 400-600 eestimaalase koduaeda.

JYSKi Eesti regiooni juhi Merike Kaesveldi sõnul võib üldiselt öelda, et mida kallim on telk, seda vastupidavam on selle konstruktsioon. «Tõsi on see, et kõigi nende suureks vaenlaseks on tugev tuul, seda eriti aga pehmema konstruktsiooni ja ühtlasi odavama hinnaga katuste puhul,» ütles Kaesveld.

Et aiatelgist ei saaks tugeva tuule käes lendav tuulelohe, tuleks telgi neli jalga korralikult, vajadusel lisavaiu kasutades, maa külge kinnitada. «Kui nii on toimitud ja telk on hiljem talviseks ajaks korralikult hoiustatud, kate hoolikalt kuivatatud, peab ka odavam telk mitu suve vastu,» kinnitas Kaesveld.

Ka Bauhofi pikaaegne klienditeenindaja Piret Liblik on veendunud, et Hiinast tulnud kaup on aus. «Väga vähe esineb praaki, võiks öelda, et isegi uskumatult vähe. Telgi eluea paneb ikkagi paika see, kuidas peremees temaga käitunud on.»

Kaesveldi sõnul on ammu möödas aeg, mil võis rääkida, et Hiinast tuleb ainult rämpskvaliteeti. «See oli kunagi nii, aga hetkel on see vaid naljakas müüt, mis on kuidagi kinnistunud inimeste peadesse,» leiab Kaesveld.

Nõudlikumale kliendile, kes otsib aeda püsivat varjualust, pakutakse Jyskis õuepaviljone, mis kuuluvad kõrgemasse hinnaklassi. «Nende puhul on näha, et neil on ehituslikud eripärad, mis teevad nad vastupidavamaks. Näiteks on ühel mudelil katus keskelt tipust avatud ning selle kohal on eraldiseisev katus. Kahe kihi vahelt liigub õhk telgist välja. Nii ei teki telgis sees nn õhupalli-efekti,» selgitas Kaesveld.

Sademekindluse kohta ütles Kaesveld, et kui taevast tuleb ikka «tuld ja tõrva», ei ole ükski telk vettpidav, ka kõige kallim mitte. «See on ikkagi kangas. Ka kilejast materjalist hakkab tugev vihm pärast katusele tekkinud «vihmakausse» kusagilt läbi immitsema. Väiksema ja mõõdukama saju korral on telgid aga üsna vettpidavad.»

Bauhofi klienditeenindaja Piret Liblika sõnul on kõige tüüpilisem ja odavam poest saadaolev aiatelk ühekordse kattega, mis peab kinni vaid väikese vihmasabina. «Selline on miskipärast tarbija nõudlus. Kuna eestlane on seni neid nii palju ostnud, tellivad poed just selliseid katuseid aasta-aastalt edasi.»

Enne jaanipäeva ollakse nii Jyskis kui Bauhofis valmis tavalisest suuremaks ostuhuviks, mis puudutab just hooajakaupu. Populaarsemad müügiartiklid jaanieelsel ajal on aiatelgid, aiamööbel ja batuudid.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles