Lugeja küsib: kui vanalt võib laps ise võtta ema perekonnanime?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

«Lapsel on vaja uuendada ID-kaarti ja saada pass. Tahan teda oma perekonnanimele saada, et hiljem ei oleks uute dokumentide vahetamisi. Laps on 15 ja augustis saab 16 aastaseks. Millal on õigus lapsel ise otsustada ja kas tal seda on või peab ootama tema täisealiseks saamiseni? Isaga kokkupuuteid pole tal olnud 15 aastat ja huvi pole üles näidatud, ametlikke alimente makstud. Kas on ilmtingimata vaja isa kuskilt teadmata kohast üles leida, et ta nõusoleku annaks? Lapse enda soov on nime vahetada,» kirjutab ema.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Ühise hooldusõiguse korral on lapse perekonnanime muutmiseks vajalik mõlema vanema nõusolek ja seda isegi siis, kui isa ja laps üldse ei suhtle. Kui nõusolekut ei ole võimalik saada, võib last kasvatav vanem pöörduda kohtu poole ja taotleda otsustusõigust lapse perekonnanime muutmiseks – kui kohus vanema nõude rahuldab, saab lapse perekonnanime muuta teise vanema nõusolekuta.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles