Eelkõige lastele loodud söögikoht

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loo autor koos Siriuse juhataja Sören Kartauga.
Loo autor koos Siriuse juhataja Sören Kartauga. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ronimislinnak ja erilahendusega mängutuba tõid Tarbija24 korraldatud lastesõbraliku söögikoha valimisel võidu Tartus Annelinnas tegutsevale pitsakohvikule Sirius.

«Kuna meil on endal väiksed lapsed, siis välja sööma minnes on ikka probleeme, et lastel on igav, ja mõtlesime teha söögikoha, kus ka neil oleks hea aega veeta,» rääkis Siriuse juhataja Sören Kartau. Tartlaste seas on Sirius tuntud kiirsöögikoht, aga et nende pitsakohvikus on eraldi mängutuba ja ronimislinnak, tuleb paljudele üllatusena. Pole ka ime, sest kohvik avati alles novembris.

Kui tavaliselt on söögikohtades parimal juhul kast mänguasjadega ning laud paberite ja pliiatsitega, siis Siriuse rahvas valis kallima ja keerulisema tee. «See ei ole tegelikult meie mõte, aga meil on väga huvitav kujundaja, kes sellise lahenduse peale tuli,» kiitis pitsakohviku juhataja Alesja Kovalenko-Lauri sisekujundust. Omanike soov oli vaid teha lastele mõeldud söögikoht ning nad usaldasid kujundaja nägemust.

Kui palju seesugune erilahendus maksma läks, ei osanud Kartau täpselt öelda. «Aga mitte vähe,» tõdes ta. Vähemalt esialgu pole investeering end ära tasunud. «Me avasime alles novembris, eks see võtab natukene rohkem aega,» oli ta lootusrikas.

Samas tunnistas Kartau, et rohkem kui korra on ta peast käinud läbi mõte, et tegelikult oleks võinud mängruumi asemele panna hoopis söögilauad. «Aga kannatust on vaja ja võib-olla ka menüüd uuta, sest tundub, et Eesti inimene ei ole pitsa sööja,» arvas ta.

Sellegipoolest on ta lootusrikas, kuigi kliente tema sõnul murdu veel ei käi. «Eks meil käib rohkem Annelinna rahvas, Ülejõe inimesed ei tea sellest kohast midagi ja kesklinnast siia ka eriti ei tulda,» tõdes ta.

Kartau enda kuueaastastele kaksikutele meeldis pitsakohvikus alguses väga. «Aga eks lapsed tüdivad kiiresti ja nüüd poeg kurdab, et see on natukene titekaks jäänud,» naeris ema. Ennekõike ongi mängutuba ja ronimislinnak mõeldud koolieelikutele. «Alguses meil oli mõte, et paneme siia ka tahvelarvutid suuremate jaoks,  aga kuna Annelinnas on palju omapäi liikuvaid lapsi,  siis meil algul oli natukene probleeme,» tunnistas Kartau. Nii tuli neil kohviku avades selgitada, et tegu pole mitte Selveri mängutoaga.

Lastesünnipäevi Siriuse ronimislinnakus ei korraldata, sest Kartau sõnul tuleb neil arvestada sellega, et Selveri kliente võib laste lärm segada. Kui aga mõni väiksem seltskond soovib pitsasöömisega sünnipäeva tähistada, siis selle vastu pole kohvikurahval midagi.

Laste ringi saalimine pole siiani teisi pitsakohviku külastajaid häirinud ning Karatu sõnul ollakse pigem meeldivalt üllatunud, et Annelinnas on selline koht olemas.

Eesti kõige lastesõbralikuma söögikoha valimine tekitas elevust mitte ainult lastevanemates. «Väga hea. Tänu sellele nimekirjale saan ma lõpuks teada, kuhu mitte sööma minna, sest seal on karjuvad tited,» kiitis üks kommentaator ettevõtmist oma vaatenurgast.

Kuigi üle Eesti soovitati  60 eri söögikohta, tõdesid paljud lugejad, et tegelikult on lastesõbralikke kohti väga vähe.

«See, et ettekandja ulatab paki paberit ning hunniku pliiatseid, ei ole lastesõbralikkus,» oli lugeja Kristiina Kuiv oma hinnangus konkreetne. Tema kogemus näitab, et väikelapsed  söövad kas kõike või mitte midagi. «Vahel lähevad peale sushi ja sinimerekarbid, vahel isegi pitsast ei hoolita. Seega söök on lastesõbralikkusel teisejärguline ja kuni nad lugeda ei oska, siis friikaid ja viinereid menüüs lihtsalt ei eksisteeri,» kirjutas ta.

Paljud söögikohti soovitanud vanemad tunnistasid, et lastesõbralikkus ei alga menüüst ja mänguasjade rohkusest, vaid hoopis suhtumisest lapsesse. «Kui teenindaja märkab last ja oskab ilma küsimata tuua toasooja, mitte jääkuubikutega mahla, siis see on meie söögikohtade juures juba suur pluss,» märkis Kristiina, kes oma täisnime leheveergudel näha ei soovinud. Teda häirib Eesti söögikohtade puhul kõige enam lastemenüü ühekülgsus (ikka need viinerid ja friikartulid) ja räämas lastenurgad, kuhu last ei taha lubadagi. «Kõik mänguasjad on katkised, mustad, pliiatsid on teritamata või puudub joonistuspaber jne,» kirjutas ta.

Tarbija24 lugejad esitasid lastesõbraliku söögikoha konkursile 60 ettepanekut. 15 söögikohta, mida soovitati korduvalt, pandi hääletamisele. Hääletamisel osales 2770 inimest, kellest 662 andsid oma hääle Siriusele.


Lugejad soovitavad: lastesõbralikud söögikohad

Tallinn

Talleke ja Pullike (Ehitajate tee 109)

Kompressor (Rataskaevu 3)

Vapiano (Hobujaama 10)

Rucola (Ehitajate tee 114a)

NOP (Köleri 1)

Attimo (Peterburi tee 49)

Diip (Soo 1/6)

Kohalik (Koidu 82)

Mamo (Tornimäe 5)

Amps (Pärnu mnt 238)

Lido (Estonia pst 9)

Till ja Kummel (Nunne 7)

Kamahouse (Kopli 25)

Gourmet Coffee (L. Koidula 13a)

Pirosmani (Üliõpilaste tee 1)

Mack Bar-B-Que (Tartu mnt 63)

Komeet (Estonia pst 9)

Toit’s (Tartu mnt 7)

Koogel-Moogel (Toomkooli 13)

BabyBack Pääsküla (Pärnu mnt 484)

BabyBack Kristiine (Endla 45)

Harjumaa

Lucca (Keskpäeva tee 1, Tiskre)

Ruhe (Sadama tee 10, Neeme)

Üksik Rüütel (Õlleköögi tee 10, Kurna küla)

Baby Back (Kallaste Keskus 12, Tabasalu)

Lavendel (Sõpruse tee 9, Haabneeme)

Roots (Rohuneeme tee 57b, Viimsi)

Oko (Punase laterna/Sadama tee 1, Kaberneeme)

Saku Pruulikoja pubi (Tallinna mnt 2, Saku)

Jussi õlletuba (Liilia tee 2, Viimsi)

Tartu

BabyBack Tasku keskuses (Turu 2)

Ränduri pubi (Turu 2/Soola 4)

Asian Chef (Võru 2)

La Dolce Vita (Kompanii 10)

Sumin (Turu 21)

Sirius (Kalda tee 43)

Anna Edasi (Tähe 20)

Vilde tervisekohvik (Vallikraavi 4)

Mujal Eestis

Lahemaa Kohvikann (Palmse, Lääne-Virumaa)

Pihlaka kohvik (Parkali 7, Rakvere)

Art Cafe (Lai 13, Rakvere)

Rohuaia kohvik (Rohuaia 13, Rakvere)

Muna (Raekoja plats 2, Narva)

Pappa Pizza (Kerese 3, Narva)

Meresuu (Aia 48, Narva-Jõesuu, Ida-Virumaa)

GoSpa (Tori 2, Kuressaare)

Mönus Villem (Tallinna 63b, Kuressaare)

Pärnu jahtklubi (Lootsi 6, Pärnu)

Mahedik (Pühavaimu 20, Pärnu)

Portaal (Hommiku 2, Pärnu)

Põhjaka (Mäeküla, Järvamaa)

Kapteni Kelder (Puiestee 8, Luunja, Tartumaa)

Kolkja kala-sibularestoran (Kolkja, Tartumaa)

Pizza Grande (Rannarootsi tee 1, Uuemõisa, Läänemaa)


Lugejate kiidusõnad

Vilde tervisekohvik Tartus

«Lastenurgas on head ja erinevad, kvaliteetsed mänguasjad, nende soetamisel pole koonerdatud. Nurk täieneb/muutub aeg-ajalt, suvel näiteks oli see liivaranda imiteeriv.»

Toit’s Tallinnas

«Tegemist tüüpilise tite-mamma kohaga (mitte üldse halvas mõttes mõeldud ...), kuid on segu toredast, hubasest, alternatiivsest (hea muusikaga!!!) söögikohast, kus on nauditav olla ka lapsel!»

Lahemaa Kohvikann Palmses

«Vaatamata sellele, et lapsed vahepeal põlvili toolidele ronisid, ringi jooksid ja kõike uudistasid, meiega ei riieldud.»

Pizza Grande Uuemõisas

«Lastele on seal eraldi suur mängutuba, samas on selle sein klaasist – vanem saab lapsele aeg-ajalt kontrolliva pilgu heita või vajadusel sõrme viibutada.»

Auhinnad lugejatele

• Piletilevi 20-eurone kinkekaart – Julia Metsakuru (soovitas Tartus Tasku keskuses asuvat BabyBack Ribs and BBQ restorani)

• Piletilevi 20-eurone kinkekaart – Siim Hüva (soovitas Tartus Tasku keskuses asuvat BabyBack Ribs and BBQ restorani).

• Piletilevi 20-eurone kinkekaart – Pirkko Sibold (soovitas Saku pruulikoja pubi)

• Vudila perepilet – Kadri Zirk (soovitas Kuressaare GoSpaad, restorani Rucola Tallinnas ja  Põhjaka mõisa)

• Kohtla kaevanduspargi perepilet – Margrit Vambola (soovitas Hobujaama Vapianot Tallinnas)

• Ahhaa teaduskeskuse perepilet – Kristi Uuk (soovitas Lucca restorani, Amps Järve ja Amps Aura kohvikut, Attimo pitsarestorani Tallinnas)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles