Katse: kui kiiresti valmivad Jamie Oliveri 30 minuti road tegelikult?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Jamie 30 minuti road»
«Jamie 30 minuti road» Foto: www.jamieoliver.com

Briti kuulsa telekoka Jamie Oliveri kokaraamatut «Jamie 30 minuti road» on maailmas müüdud miljoneid eksemplare. Paljud kodukokad aga kurdavad, et retseptid on keerulised ja poole tunniga ei saa tegelikult ükski roog valmis.

Telesaates «Jamie Oliveri 30 minuti road» valmistab kuulus kokk toite hämmastavalt kiiresti, sageli isegi kiiremini kui poole tunniga, kirjutab Austraalia väljaanne news.com.au.

Jamie Oliveri esindaja kinnitas väljaandele, et kõiki retsepte on kodukokkadega neli-viis korda läbi proovitud ning veendutud, et toidud saavad selle aja jooksul valmis.

«Mäletan, et testisin mõningaid retsepte isegi, enne kui kokaraamat müüki läks. Mul ei kulunud ei rohkem ega vähem kui 30 minutit,» lisas esindaja.

Seitse news.com.au toimetajat ja reporterit tegid katse selgitamaks välja, kas Jamie Oliveri väited ikka peavad vett. Selgus, et aega kulus kõigil tunduvalt rohkem.

Väljaanne rõhutas: kokaraamatus eeldatakse, et kõik koostisosad ja seadmed, millega toitu valmistatakse, peaksid olema enne valmis pandud. Näiteks peaks ahi olema eelsoojendatud, pliit sisse lülitatud jne.

Kas ettevalmistustööd ei olegi siis osa toiduvalmistamisest, küsivad katse läbiviijad.

Kui Jamie Oliver hakkab aega võtma pärast ettevalmistusi, siis news.com.au töötajad panid aja käima kohe algusest.

Reporter Rebecca Sullivan valmistas suvepastat ürdisalatiga ja külmutatud mangojogurtit.

Aeg: 52 minutit

Poes kulus: 65 Austraalia dollarit ehk ligi 45 eurot

Märkmed: See oli väga närvesööv kogemus. Valisin suhteliselt kerge retsepti, et enda jaoks kõike mitte liiga keeruliseks ajada, kuid lõpuks jooksin ikka 52 minutit köögis ringi nagu peata kana.

Iseenesest ei olnud midagi keerulist. Paanikasse sattusin just selle pinge tõttu, et eine peab poole tunniga valmis olema. Olen pastade ja salatite tegemise ammu selgeks saanud, kuid see oli ikka väga kurnav.

Kõige lihtsam oli magustoidu valmistamine. Poole tunni jooksul saingi valmis magustoidu, samuti pastakastme. Pooleli oli veel pasta ise ja salat.

Toit oli siiski väga maitsev. Järgmine kord võtan selle valmistamiseks rohkem aega - tund oleks realistlikum.

Toimetaja Alison Stephenson valmistas kanavardaid Satay kastmes, vürtsikat nuudlisalatit ja puuvilju mündisuhkruga.

Aeg: 1 tund ja 14 minutit

Poes kulus: pisut üle 32 euro, põhitoiduained olid kodus olemas

Märkmed: Nii palju jooksmist! Jamie eeldab, et liigud, tükeldad, praed ja keedad samaaegselt. Ma ei ole kaheksajalg! Poole tunni möödudes oli kana veel toores, nuudlid keesid. Ainult kaste oli valmis.

Tunni möödudes viilutasin veel ananassi, üritasin leida uhmrit ja uhmrinuia, tegelesin koriandrilehtedega ja valvasin, et kanavardad kõrbema ei läheks.

See ei olnud mitte 30-minutiline toiduvalmistamine vaid õudusunenägu. Soovitan alguses valida ühe roa ehk kas kanavardad Satay kastmes, nuudlisalati või magustoidu, mitte neid kõiki - see on «kulinaarne enesetapp».

Köögist oleks nagu sõda üle käinud. Jamie Oliver võiks järgmisena välja anda raamatu «Jamie 30 minuti koristamine».

Toimetajad Rob Stott ja Daniel Strudwick valmistasid teravat jamaikapärast kanarooga, riisi ubadega, värsket salatit ja grillitud maisitõlvikuid.

Aeg: 59 minutit ja 17 sekundit

Poes kulus: 58 eurot, sh õlu, mida retseptis roa kõrvale soovitatakse

Märkmed: Sellest oli palju abi, et meid oli kaks. Alguses panime kõik mängu, kuid siis mõistsime, et selle ajaga ei tule me nagunii välja. Lõdvestusime ja võtsime vabamalt.

Selle roa valmistamiseks on vaja palju asju osta ja mitte kõike ei müüdud kohalikus poes, seega otsustasime mõned maitseained hoopis välja jätta.

Kaheksa minutit kulus ainuüksi ettevalmistusteks - köögiviljade koorimiseks ja tükeldamiseks. Seda Jamie Oliver aja sisse ei arvesta. Miks?

Poole tunniga jõudsime küllalt vähe. Kui pool tundi täis sai, panime just kana ahju, kuid veel oli vaja riis keema panna, maisi grillida ja salatit valmistada.

Jäime siiski tulemusega rahule, toit oli maitsev.

Reporter Wenlei Ma valmistas rostbiifi miniporgandite ja krõbekartulitega ning Yorkshire’i pudingeid.

Aeg: 1 tund ja 11 minutit, lisaks 8,5 minutit köögiviljade tükeldamiseks

Poes kulus: 46 eurot

Märkmed: See oli ilmselt viga, et vaatasin enne Jamie Oliveri episoodi, kus ta samu asju valmistas. Fakt, et tal kulus vaid 26 minutit, oli heidutav.

Veiseliha küpsetamine nõudis kogu tähelepanu, kuna seda oli vaja pidevalt keerata ja valvata, seega oli üks käsi kinni. Samaaegselt ei ole lihtsalt võimalik porgandite, kartulite ja Yorkshire’i pudingitega tegeleda.

Toit oli maitsev, kuid kui ma peaksin seda uuesti tegema, võtaksin rahulikumalt.

Toimetaja Victoria Craw valmistas kana- ja seenepirukat, porganditampi ja herneid.

Aeg: 1 tund ja 11 minutit

Poes kulus: ligi 14 eurot, paljud asjad olid juba kodus olemas

Märkmed: Eine oli väga maitsev, teeksin seda kindlasti veel. Aga ma ei usu, et keegi peale Jamie enda saaks selle vähem kui poole tunniga valmis.

Arvan, et suuremaks takistuseks sai see, et mul on köögis vähe ruumi ja pole ka kõiki vajalikke seadmeid.

Poole tunni pärast olin piruka just ahju pannud. Meie haletsusväärses ahjus kulus pirukate küpsetamiseks pigem pool kui veerand tundi, mis tähendas, et muid asju ei saanud sinna panna. Vähemalt oli mul vahepeal piisavalt aega koristamiseks.

Järgmine kord püüan kõigepealt piruka ahju panna ja siis hakkan muu pärast muretsema. Kokkuvõtteks võib öelda: 70 minutit küpsetamist selleks, et 15 minutit süüa.

Uudistereporter Daniel Piotrowski valmistas kevadlammast köögiviljade, mündi- ja praekastmega ning šokolaadifondüüd.

Aeg: 75 minutit

Poes kulus: 30 eurot, ainuüksi lambakarree oli pool sellest

Märkmed: Kuidas on võimalik küpsetada viite erinevat asja 30 minutiga? Jamie unustas vist mainida, et selleks on vaja assistente. Poole tunniga jõudsid ainult kartulid pehmeks keeda.

Retsepti järgi oleks lammas pidanud küpsema 14 minutit, kuid tegelikult kulus oluliselt rohkem aega.

Samas valmisid köögiviljad ja praekaste ruttu, need pidin pärast üles soojendama.

Kokkuvõtteks võib öelda, et mitte keegi ei saa kõiki neid asju poole tunniga valmis, eriti kui täpselt retsepti jälgida. Vähemalt tuli roog mahlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles