Hilisemas eas sünnitajad võivad elada kauem

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsesaamise edasilükkamisel on ka omad plussid.
Lapsesaamise edasilükkamisel on ka omad plussid. Foto: Panther Media/Scanpix

Uuringu kohaselt elasid pärast 33. eluaastat sünnitanud naised kauem kui suguõed, kelle esimene laps sündis enne nende 30-aastaseks saamist. 

Bostoni meditsiiniülikooli uurijate sõnul võivad naiste hilisemas eas lapsesaamist võimaldavates geenides toimunud muutused olla seotud ka pikema elueaga, kirjutas newsmax.com.

«Kui naistel on võimalus saada lapsi pikema perioodi jooksul, suurendab see ka võimalust oma geene järgmisele põlvkonnale edasi anda,» rääkis meditsiiniprofessor Thomas Perls.

Perlsi sõnul võib see leida vastuse küsimusele, miks 85 protsenti saja-aastaseks või isegi kauem elanud inimestest on naised ja ainult 15 protsenti mehed.

Teadlased uurisid seoseid 462 naise esimese lapse sünnitamise aja ja nende manala teed minemise vanuse vahel. Andmed pärinesid uuringust, mis keskendus kaua elavatele perekondadele, kus uuriti 551 perekonna neid liikmeid, kes elasid harjumuspärasest tunduvalt kauem.

Teadlaste sõul ei tähenda see, et naised peaksid hakkama pikema eluea nimel hiljem lapsi saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles